Da India stengte hele samfunnet i mars var det under 500 bekreftede tilfeller. Nå nærmer det seg 300.000 – like mange som i Storbritannia. Det har vært en økning på rundt 10.000 hver eneste dag den siste uken.

Sannsynligvis er det langt flere i landet, som har en befolkning på nesten 1,4 milliarder.

– Det er et veldig dystert bilde. Det ser ikke ut til å være noen som helst forståelse av farene som ligger foran oss, sier lege Harjit Singh Bhatti i den frivillige organisasjonen av leger og forskere Progressive Medicos and Scientists Forum til Bloomberg.

– Synkende skip

Viseselstatsminister Manish Sisodia venter at smittetoppen vil nås i storbyen New Delhi i slutten av juli med over en halv million smittede. Sykehusene nærmer seg full kapasitet og det er en prekær mangel på sykehusplasser, respiratorer og intensivbehandling.

Myndighetene har overtatt hoteller og andre bygninger for å plassere smittede. I Mumbai er det bekreftet flere smittede enn i den kinesiske byen Wuhan, som var det opprinnelige episenteret for koronapandemien i vinter.

– Vi tester kun ti prosent av dem som er smittet – kun de mest alvorlige tilfellene og de som er innlagt ved sykehus. Helseinfrastrukturen er allerede ødelagt. Nå skal det synkende skipet i tillegg måtte håndtere denne pandemien, sier Bhatti til nyhetsbyrået.

Situasjonen på landsbygden er langt alvorligere enn i storbyene Mumbai og Delhi. Mange migranter har reist tilbake til landsbygden hvor de har familie, men hvor fattigdommen er svært utbredt og prekær. Statsminister Narendra Modi og regjeringen har fått kraftig kritikk på måten han har håndtert krisen på.

– Myndighetene skjønte ikke at det kunne komme til et punkt hvor migranter ville begynne å gå hjem, sier forsker Rahul Verma ved tenketanken Center for Policy Research til Nikkei Asian Review.

– Det er urealistisk

Ifølge Verdensbankens prognoser fra juni vil India havne i en resesjon i år med et fall i verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, på 3,2 prosent. Anslag fra internasjonale finansinstitusjoner viser en større nedgang.

«Koronapandemien har ført til en kraftig svekkelse av Indias vekstutsikter, som forsterkes på grunn av høy offentlig gjeld», skriver kredittvurderingsselskapet Fitch i en ny rapport, hvor økonomene spår en økonomisk vekst for India på 9,5 prosent i 2021.

122 millioner indere mistet jobben under nedstengningen i april, ifølge tenketanken Center for Monitoring Indian Economy.

– Indiske myndigheters innsats for å redusere fattigdommen kan forsvinne på få måneder. Flere mennesker kan dø av sult enn viruset, advarer Ashwajit Singh, som leder konsulentselskapet IPE Global, til Times of India.

En annerledes resesjon

Det indiske kredittvurderingsselskapet Crisil mener den indiske økonomien «står ved kanten av stupet». De siste 69 årene har India kun hatt tre resesjoner; den siste fant sted i 1980. I første kvartal falt veksten til 3,1 prosent.

– India er hardt rammet nå. For å kunne komme tilbake til den tidligere trenden må vi se en enestående høy vekst. Det er urealistisk, sier sjeføkonom Dharmakirti Joshi hos Crisil til Nikkei Asian Review.

Under tidligere resesjoner var det monsunsjokk som forårsaket krisene og førte til store ødeleggelser for landbrukssektoren og primærnæringene.

«Denne resesjonen er annerledes. Forutsatt en normalmonsun vil landbrukssektoren vokse som vanlig. Restriksjonene har rammet alle andre sektorer. For det tredje er verdensøkonomien rammet, noe som gjør at mulighetene India hadde på eksportmarkedene har forsvunnet», skriver Crisil i en analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.