– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding som ble sendt ut sent lørdag kveld.

Leder Andreas Trohjell i Norsk Studentorganisasjon er kritisk til at studentene skilles ut som en enkeltgruppe:

– Det er ikke bare studentene som har vært hjemme til jul, så det er litt problematisk at de trekkes frem som en gruppe på denne måten. Det viktigste nå er klare og tydelige råd til hele befolkningen.

Han mener hovedproblemet er at beskjeden kommer såpass sent, og den manglende forutsigbarheten dette fører til. For eksempel at mange studenter neppe hadde med seg lærebøkene hjem til jul.

Dessuten mener Trohjell studentene allerede har måttet tåle mye gjennom koronapandemien:

– Studentene generelt har fått mye tyn. Dette er tross alt en gruppe som ikke har de største økonomiske rammene, så å avbestille eller endre reisene sine er ikke innenfor det økonomisk budsjettet for de aller fleste.

Kunne kommunisert bedre

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo mener studentene ikke har vært hovedproblemet når det gjelder smittespredning, og minner om at det var lite smitte ved studiestedene i høst. Han mener regjeringen kunne vært tydeligere i kommunikasjonen:

– Beskjeden fra regjeringen var ikke så nyansert, og de kunne godt kommunisert dette bedre for alles skyld. Samtidig skjønner vi at de ikke vil ha kaos på Gardermoen og ved andre transportknutepunkter. Men dette blir nok oppklart ganske fort, og vi ser frem til studiestart i morgen.

Han synes ikke Regjeringens beskjed er veldig dramatisk:

– Vi må ikke overdramatisere dette. I praksis er det første uken med undervisning som blir digital i stedet for fysisk, men campus blir ikke stengt ned. Nye studenter vil tas imot i morgen som vanlig, og de er allerede fysisk i byen. Vi håper å klare å ta vare på studentene utover våren, da vi må huske på at de er i en spesiell livsfase.

Flere tiltak ventet

Regjeringens beslutning er tatt basert på råd fra helsemyndighetene. Ansatte ved lærestedene skal forholde seg til smittevernregler for arbeidslivet og sin lokale kommune som normalt.

Lærestedene har dessuten fått en liste fra Kunnskapsdepartementet med forventninger til oppfølging av studentene, der det understrekes behovet for å dempe de negative psykososiale konsekvensene av pandemien og nedstengningene.

– Vi har vært forberedt på at smittesituasjonen gjorde at alle måtte gå over til digital undervisning også dette semesteret. Vi nærmer oss ett helt år med mye tid alene på studenthybelen, karanteneperioder og lite sosial kontakt. Jeg vet det er vanskelig for mange, og min tydelige beskjed til alle rektorene er at de må følge opp studentene sine og lage alternative faglige møteplasser. Vi må alle sammen ta vare på hverandre, sier Asheim.

Bekymret for økt smitte

Regjeringen har de siste dagene kommet med flere innstramninger i koronarestriksjonene. Nyttårsaften ble det innført obligatorisk testing for innreisende til Norge. To dager senere ble det klart at alle som reiser til Norge må registrere seg før de krysser grensen. Dette gjelder også norske statsborgere.

– Vi er nå dobbelt bekymret for importsmitte. Vi er både bekymret for utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå enn vi har her, sa statsminister Erna Solberg lørdag.

Søndag kveld etter at DN gikk i trykken holdt regjeringen årets første pressekonferanse om koronasituasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.