– Vi finner ikke selv på hva vi tror næringslivet trenger. Vi spør dem i stedet. Det er bedriftene som vet best hva de trenger av kompetanse i tiden fremover. Vi skreddersyr programmene våre etter disse behovene, sier Lars Erik Torjussen (54) når DN møter ham på Noroffs hovedkontor i Kristiansand sentrum.

Noroff tilbyr utdannelse i teknologi og digitale medier på fagskole- og høyskolenivå. På to år er antall studenter nesten doblet. Og nå er fagskolen blitt Norges største.

Studenter hos Noroff i Kristiansand i dyp konsentrasjon,
Studenter hos Noroff i Kristiansand i dyp konsentrasjon, (Foto: Tomm Wilgaard Christiansen)

– Enormt behov

Etter 15 år som direktør i Fædrelandsvennen etterfulgt av to år som sjef i Aftenposten, sa Torjussen (54) opp jobben høsten 2011. Han forklarte det med at han ville tilbringe mer tid med familien i Kristiansand.

Et drøy år senere takket han ja til jobben som konsernsjef i Noroff. Og da de forrige eierne ville selge i 2015, fant han Trym Skeie (49), sønnen til seriegründeren Bjarne Skeie. Skeie eier i dag 96 prosent av Noroff mens Torjussen eier resten.

– Alt handler om det digitale skiftet. Flere må lære seg nye ferdigheter, metoder og prosesser i den digitale transformasjonen. Det er et enormt behov for kompetanse. Det er der vi kommer inn. På to år har vi økt antall studenter fra 800 til 1400. I 2020 skal vi ha 2600 studenter, sier Torjussen og regner med god drahjelp fra den nye fagskoleloven som Stortinget skal vedta i løpet av våren.

– Forslaget fra regjeringen legger opp til en kraftig oppgradering av fagskolene der de skal få status som høyere yrkesfaglig utdannelse, likeverdig med høyere utdannelse på høgskolene og universitetene i Norge. Det vil øke attraktiviteten for denne typen skoler ytterligere, sier Torjussen.

– Du kom fra mediebransjen?

– Ja, og det vi holder på med her er egentlig ikke så ulikt; det handler om at innholdet i studiene våre må være relevant og holde høy kvalitet. Og som mediene er utdannelse samfunnsviktig. Det er dette som har trigget meg; å sette meg på den andre siden og legge til rette for at både det offentlige og næringslivet får den kompetansen de trenger, sier han og understreker at alle Noroffs studier er godkjent av Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.

Tett på næringslivet

Torjussen sier Noroff vil fortsette å utvikle studier innen alt fra robotics, kunstig intelligens, it-sikkerhet, big data, 3D-printing og har også et bachelorstudium innen dataanalyse. Et nytt bachelorstudium innen cyber security er til godkjennelse hos Nokut.

Skolen jobber tett med blant annet olje/offshoreindustrien og samarbeider med giganter som Cameron/Schlumberger og National Oilwell Varco i utviklingen av studiene.

– Det er absolutt behov for master- og doktorgrader, men samtidig er det stadig større behov for ny kompetanse i kortere i utdannelsesløp. Det er også en utvikling vi ser internasjonalt der nye aktører, som amerikanske General Assembly, helt uavhengig av de tradisjonelle lærestedene og universitetene, og uten å ha studier som er akkreditert, gjennomfører korte og intensive kurs med noen få ukers varighet i eksempelvis koding i Java der tett på 100 prosent av studentene går rett ut i godt betalte jobber, sier Torjussen.

– Og nå begynner Noroff også å bli god butikk for dere som eiere?

– Selv som beskjeden sørlending er jeg ubeskjeden nok til å si at vi har forstått og truffet næringslivets behov for kompetanse. Og lønnsom og god drift er forutsetningen for å kunne tilby god kvalitet i våre utdannelser.

Proforma tall(Vilkår)

Sledeløperen
– Det er veldig primitivt.
01:55
Publisert: