I dag legger Kunnskapsdepartementet frem «Tilstandsrapporten for universiteter og høyskoler».

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er ikke fornøyd med det som kommer frem.

– Det er ingen fagområder der norske institusjoner er ledende i Norden. Vi når ikke helt opp når det konkurreres på kvalitet. Det finnes ingen naturgitte grunner til det. Skal vi heve kvaliteten må vi se på hvordan vi organiserer norsk høyere utdanning og forskning. Det holder ikke bare å satse, vi må også prioritere, sa Torbjørn Røe Isaksen under fremleggelsen.

Færre steder å studere
Han gjentok varselet om at regjeringen ønsker å se på strukturen, noe som nok vil bety færre utdanningsinstitusjoner.

– Vi kommer ikke til å starte med å tegne kartet på nytt. Vi skal sette tydelige krav til kvalitet og forskning, robusthet i fagmiljøene og kostnadseffektivitet. Hvilken sammensetning av institusjoner trenger du for å matche ambisjonene? Uten å forhåndskonkludere vil det føre til at vi får færre institusjoner, sa han i sin innledning.

Røe Isaksen trakk frem små institusjoner som har få studenter på campus, uteksaminerer få, forsker lite og publiserer lite.

Les også: Sammenligner økonomiutdannelse med opiumsdyrking

Selvransakelse
Dette er også noe regjeringen har nevnt tidligere, og nå ba Røe Isaksen institusjonene om gå i seg selv.

– Alle institusjoner bør vurdere egne styrker og kvaliteter. Dere har helt sikkert gjort det allerede, men gjør det igjen og gjør det enda mer. De fleste av dere har en anelse allerede nå om dere vil være i stand til å møte de kvalitetskriteriene vi burde ha ambisjoner om å nå. Er svaret nei, etter grundig selvransakelse, vil jeg be dere om nå med en gang om hvem dere kan samarbeide med? Vi oppnår de beste prosessene når initiativet kommer fra dere, sa han fra talerstolen.

Tirsdag vil utdanningsinstitusjonene motta et mer detaljert oppdrag fra departementet.

Les også: Vil kreve mer av studentene

Mari Sundli Tveit, rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMB), tok ordet og roste Røe Isaksen for å være «fremoverlent». Det er helt nødvendig, sa rektoren som nettopp har vært gjennom fusjonen av universitetet på Ås (tidliger UMB) og Veterinærhøyskolen.

– Som et nylig sammenslått universitet kan jeg si at sturkturprosess er krevende. Vi må hele tiden ha «the eyes on the price», sa Tveit og ønsket seg tydelige forventninger fra ministeren.

– Vi er helt sikre på at du har mer i baklomma, både pisk og gulrot. Og vi er spente på tidsperspektivet, sa hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.