Kunnskapsdepartementet varsler et nytt krav om tilbakebetaling fra Westerdals. Kravet er på nær 22 millioner kroner, og kommer i tillegg til de rundt 63 millionene departementet allerede har krevd tilbake. 

Årsaken er at departementet mener høyskolen har fått tilskudd til studier uten godkjennelse, skriver departementet i en melding på egne nettsider fredag.

Det nye kravet knytter seg til statstilskudd Kunnskapsdepartementet mener er urettmessig utbetalt til studiet «Prosjektleder kultur» fra høsten 2006 til og med våren 2014. Dette var et studietilbud ved Film og TV-akademiet, senere Nordisk institutt for Scene og Studio AS, som nå har fusjonert med Westerdals.

En utdannelse må ha formell godkjennelse for å motta statstilskudd.

Det var DN som i 2015 avdekket hvordan elever ved den ikke godkjente film- og tv-linjen i årevis ble rapportert inn til myndighetene som elever ved den godkjente tekstforfatterlinjen. Dermed fikk privatskolen likevel penger over statsbudsjettet. 

I ettertid er det kommet frem at flere andre linjer ble drevet på samme måte.

Les DNs dokumentar om Westerdals fra 2015 her: Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud

Departementet har tidligere krevd at Westerdals betaler tilbake statstilskudd som er utbetalt for studiene film og tv, studio 3D og Scenografi og event.

− Vi ser alvorlig på dette. Det er bare godkjente utdanningstilbud som gir rett til statstilskudd. Vi mener at skolen har gitt uriktige opplysninger til myndighetene, og på den måten fått utbetalt urettmessig statstilskudd. Det er pengene vi nå varsler at vi vil ha tilbake, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.

Nektet å godta krav i høst

DN skrev i høst at skolen nektet å godta det forrige kravet på 35 millioner kroner, droppet den formelle klageinstansen – og i stedet går til sak mot Kunnskapsdepartementet.

– Vårt ansvar er å sikre at Westerdals Oslo ACT ikke blir påført kostnader høyskolen ikke skal ha, og vi ser frem til at en uavhengig instans avgjør disse spørsmålene, sa rektor Tine Widerøe i september.

Westerdals' kommunikasjonssjef Vibecke Osfoss forteller DN om at de fikk informasjon om det nye varselet om millionkrav fredag ettermiddag. Hun kan ikke si noe ennå om hvorvidt de godtar kravet, klager – eller går til sak også denne gangen.

– Det er et omfattende materiale, som vi trenger tid til å sette oss inn i, og vi skal ha en gjennomgang med vår juridiske rådgivere før vi kan si noe om videre prosess, skriver Osfoss i en epost.

Øker stipend-krav

Kunnskapsdepartementet har tidligere krevd ytterligere 21 millioner kroner i erstatning fra Westerdals fordi elever ved disse ikke-godkjente linjene også mottok stipend fra Lånekassen de ikke hadde rett på. Røe Isaksen har tidligere sagt at dette er skolens ansvar, ikke elevenes.

DN kunne i fjor vise Lånekassens bilder, som den mener dokumenterer hvordan Westerdals dekket over «film og tv» med korrekturlakk i elevenes stipendsøknader, og erstattet det med tekstforfatter - og på den måten sørget for at elevene fikk utbetalt studielån og stipend.

– Film og tv ble tilbudt som en utvikling av tekstforfatterstudiet, og det var datidens ledelses klare oppfatning at dette tilbudet kunne gis innenfor eksisterende godkjennelser og at søknader om lån måtte reflektere dette, har Trond Andresen, kommunikasjonsselskap i skolekonsernet Anthon B Nilsen, tidligere forklart til DN.

«Heller ikke tilbudet Prosjektleder kultur har hatt godkjenning for utdanningsstøtte, og studenter som har gått på dette tilbudet i perioden 2006 til 2014 har dermed også fått studiestøtte de ikke hadde rett til. Erstatningskravet er derfor økt til nær 29 millioner kroner.» heter det i fredagens melding fra departementet.

Elever saksøker

DN skrev også i fjor at Westerdals tok mer i skolepenger fra elevene enn loven tillot i en årrekke.

800 tidligere elever har godtatt et forlik, mens 500 tidligere elever har levert stevning til Oslo tingrett. Disse krever tilbake 31 millioner kroner.

Kunnskapsdepartementet har også anmeldt Westerdals til Økokrim, som tok ut siktelse i mai

Løvenskiold selger

I desember ble det kjent at Høyskolen Kristiania har inngått intensjonsavtale om å kjøpe Westerdals Oslo ACT fra Anthon B Nilsen Utdanning AS. 

Privatskolen har vært i hardt vær etter at DN i fjor høst skrev om hvordan Westerdals’ eiere flyttet over 100 millioner kroner fra skolene til morselskapet, til tross for forbud mot utbytte. Dette skjedde i forbindelse med fusjonen av NITH, NISS og Westerdals i 2013.

Anthon B Nilsens kommunikasjonssjef Trond Andresen fortalte da at selskapet ikke lenger ønsket å satse på statsstøttede skoler, men heller utdannelsesvirksomhet som tillater utbytte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.