I toppåret 2013 knivet 420 søkere om 55 studieplasser på petroleumsfag ved NTNU i Trondheim. I år har 28 personer studiet som førstevalg, mot 31 i fjor, ifølge ferske tall fra Samordna opptak. Det er planlagt 25 studieplasser til disse.

– Jeg er veldig fornøyd. Fallet i studentmassen vi har sett de siste årene har stoppet opp. Trenden har snudd innen petroleumsfag, det er veldig positivt, sier Egil Tjåland, leder ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

Rundt 50.000 norske oljejobber er gått tapt i oljenedturen. Det har søkerne til høyere utdannelse fått med seg. Antallet søkere til oljerelaterte studier har stupt de siste årene, men nå kan bunnen være nådd.

I Samordna opptaks liste er det syv spesialiserte petroleumsstudier. I år har 213 personer et av disse studiene som førstevalg. Det er en liten nedgang fra 228 i fjor, men fallet er ikke like kraftig som de foregående årene:

I 2013 var det 1381 søkere. Fra 2014 til 2015 ble antallet halvert. Det samme skjedde fra 2015 til 2016. 

I år kan til og med to av oljestudiene ved Universitetet i Stavanger (UiS) notere en oppgang fra i fjor, ifølge Samordna opptak-tallene:

Listen viser antall førstevalgssøkere per april og er ikke en fullstendig oversikt over alle landets oljerelaterte studier.

«Skjønner godt at folk er usikre»

Kristine Berg er tredjeårsstudent på petroluemsfag ved NTNU. På forhånd var hun spent på søkertallene ved Samordna opptak, men var ikke altfor optimistisk til interessen for petroleumsfag.

– Jeg er spent, men jeg tror ikke tegnene til lysning har satt seg fast i folk ennå. Kanskje er det mer vi som følger med som vet at det kommer nye investeringer og at ting ser bedre ut. Jeg skjønner godt at folk er usikre, sier Berg. ​

I mars var hun med på å arrangere den såkalte Petroleumskvelden ved universitetet, der sviktende rekruttering til oljerelaterte studier var et hovedtema. Studentene hevdet ved den anledning i DN at det nå bare er to studenter som reelt er fullt dedikerte til oljestudier på førsteåret ved NTNU, selv om universitetet mener tallet er høyere.

– Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger i etterkant, sier Berg.

Ser tegn til lysning

Olje- og energiminister Terje Søviknes stilte opp på arrangementet, og i ettertid har Statoil blant annet lovet dedikerte traineestillinger for studenter. Samtidig ser Berg og medstudentene tegn til lysning i oljebransjen, med flere investeringsbeslutninger og økende aktivitet.

– Norsk olje og gass har vært gode til å gå ut og snakke opp bransjen. At både Statoil og Lundin har opprettet traineestillinger for avgangsstudenter hjelper også, sier instituttleder Tjåland.

– Dette er den tredje resesjonen jeg har sett i oljebransjen. Det var 1986, 1999 og denne. Det har typisk tatt 3–4 år fra lavkonjunkturen kommer til det tar seg opp igjen. I tillegg har en dette med pensjonene. Mange går av med pensjon nå. Bransjen må fylle på. En kan ikke bare holde på med oppsigelser, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mazdas bestselgende cabriolet i Norgesversjon
Mer sportsbil enn før - DN har testet Mazda MX-5 RF.
00:49
Publisert: