Hver desember publiserer den britiske avisen Financial Times en kåring av de beste europeiske handelshøyskolene. Kåringen er en samlerangering av fem programrangeringer FT publiserer gjennom året. HEC Paris topper kåringen for andre år på rad, og åttende gang totalt.

Handelshøyskolen BI og Norges Handelshøyskole (NHH) er representert som eneste norske skoler, og tar henholdsvis 49. og 62. plass i årets utgave. Begge faller et godt stykke ned fra i fjor, da BI kom på 36. plass, og NHH kom på 39.

– Dette er i utgangspunktet en av de gjeveste rangeringene gjennom året siden den viser kvaliteten og bredden av våre programmer. Samtidig er vårt resultat påvirket av et svært krevende år hvor vi av hensyn til våre alumni ikke har deltatt på alle programrangeringer gjennom året, som selvsagt påvirker resultatet, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand.

I programrangeringene vurderes skolene etter en lang rekke kriterier, deriblant tidligere studenters (alumni) lønn etter endt studie, lønnsvekst, karriereutvikling, og kvinneandel i styre og fagstab.

Det store fallet til de to norske skolene skyldes først og fremst at skolene kun har deltatt på to av fem programrangeringer i år. NHH lider ekstra av at skolen ikke deltok i rangeringen av siviløkonomutdannelser, hvor skolen vanligvis gjør det svært godt.

– Årsaken til at vi ikke fikk inngå i Masters in Management-rankingen tidligere i år, var at for få av våre alumni besvarte Financial Times' spørreundersøkelse. Masterutdannelsen er vårt flaggskip, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen.

Verdensklassestempel

Henjesand tror ikke BI har mistet kvalitet siden i fjor.

– Det er vanskelig å spå hva som hadde skjedd hvis vi hadde deltatt i flere delrangeringer, og hvordan covid-19 har påvirket hver enkelt institusjon dette året. Men antageligvis hadde vi nok opprettholdt posisjonen fra i fjor om vi hadde deltatt i alle delrangeringene, sier Henjesand.

Han tror ikke fallet fra fjoråret vil få noen konsekvenser for skolens omdømme.

– BI har deltatt på denne rangeringen i 11 år på rad og har etablert seg som en av de beste nordiske skolene over flere år. Noen år slår indikatorene ut slik at vi går noe opp, og andre år noe ned. Det viktigste med rangeringen er at den inspirerer oss til å prestere og konkurrere blant de beste skolene i verden, og er samtidig en viktig indikator på hvilke skoler som leverer forskning, undervisning og alumni i verdensklasse, sier Henjesand.

NHH-rektor Thøgersen ser heller ikke mørkt på årets rangering, til tross for at 62. plass er skolens dårligste plassering noensinne.

– Vi er fortsatt blant Europas beste handelshøyskoler, og årets svake resultat betrakter vi som en engangs pandemieffekt.

Rektor på BI Handelshøyskole, Inge Jan Henjesand.
Rektor på BI Handelshøyskole, Inge Jan Henjesand. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

BI øker avstanden til NHH

BI har falt 13 plasser på årets ranking, men har økt avstanden til NHH med ti plasser fra fjoråret. Henjesand synes det er bra med en intern konkurranse, men påpeker at de jobber sammen med NHH for å plassere Norge på europakartet.

– Konkurransen mellom våre to skoler er viktig og bra for å drive oss fremover. Både BI og NHH forvalter et felles omdømme for Norge som utdanningsnasjon som de eneste to norske skolene på listen, sier Henjesand.

Øystein Thøgersen, rektor ved NHH.
Øystein Thøgersen, rektor ved NHH. (Foto: Silje Katrine Robinson)

De internasjonale ambisjonene deler han med NHH-rektor Thøgersen, som i høst hadde følgende å si om den årelange knivingen med BI på FTs samlerangering:

– Det er gøy med et lite kretsmesterskap, men vi lever i 2020, så nå er fokuset heller rettet mot det internasjonale. Vi har et langsiktig mål om å være på topp i Norden, og å være med i toppen av den internasjonale ligaen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.