Tirsdag besøkte statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdannelsesminister Iselin Nybø Bergen – blant annet for å formidle den glade nyheten om at det blir rom for omfattende oppussing av høyblokken og tilliggende auditorier ved NHH.

– Studenter, administrasjon og aula får oppgraderte, hensiktsmessige lokaler. Det er nødvendig for god undervisning og forskning. Bygningen er jo også et landemerke i byen, sier statsråd Iselin Nybø til DN.

Hun er glad for at det nå skal investeres i å rydde opp i sterkt forsømt vedlikehold.

– Nærmere bestemt med en kostnadsramme på 558,9 millioner kroner, sier Nybø.

– Men har virkelig disse av landets beste økonomer ikke selv vært i stand til å beregne vedlikeholdsbehov og å sette av nødvendige midler gjennom en rekke år?

– De har vel vært for opptatte av å studere økonomi. Eller har utdannet for mange økonomer og for få håndverkere, sier statsråd Nybø, noe spøkefullt.

Tar igjen på leie

Vedlikeholdsløftet i siviløkonomenes leir innebærer ikke ekstrabevilgninger over neste års statsbudsjett.

Grovt sagt planlegges det finansiert ved at statlige Statsbygg overtar en tidligere selvforvaltet tredel av NHHs bygningsmasse, forskutterer nødvendige arbeider og tar det igjen på husleie fremover. I tillegg tas et beløp på rundt 100 millioner kroner fra Statsbyggs ordinære vedlikeholdsbudsjett.

– Leien vil øke, men ikke mer enn fornuftig er. Min enkle analyse er at vi får gjøre det vi er best på, så får Statsbygg drive bygningene, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen.

«Slipper bøttene»

Thøgersen gleder seg over at studentene skal få moderne auditorier med forbedret teknologi og mulighet for interaksjon, ikke bare et podium der foreleseren doserer.

– Og administrasjon og professorer slipper bøttene for å ta unna for taklekkasjene, sier han.

Ifølge Thøgersen er en hovedgrunn til den prekære vedlikeholdssituasjonen en stor fasadeoppussing et antall år tilbake.

– Det ble gjort en dårlig jobb. Og da vi oppdaget dette, var entreprenøren konkurs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette gjør du hvis du gruer deg til renteøkningen
DNs kommentator Anita Hoemsnes gir deg fem råd
00:41
Publisert: