Det stormet rundt det sosiale miljøet på Norges Handelshøyskole (NHH) i vår. Etter at en student fremmet krass kritikk mot det han opplevde som lukkede studentforeninger og en sosial elite, kom også en debatt rundt kvinnesyn og trakassering av kvinnelige studenter til overflaten.

– Neste semester orker jeg ikke studere på NHH, uttalte studentavisredaktør Caroline Grundekjøn (24) som opplevde hets etter å ha stått frem som varsler.

Mandag 13. august tar skolen imot 470 nye bachelorstudenter, og «Førstekullsuken» for alle nye studenter sparkes i gang. For første gang vil det være obligatorisk møte på frokostseminar hver dag, der studentene blant annet skal løse et case og overvære ulike foredrag.

– Debatten som gikk i vår ga oss vind i seilene, men dette har vi også vurdert å gjøre tidligere, sier prorektor Linda Nøstbakken om innføring av faglig innhold fra dag én.

– Jeg tror at det å kombinere fag og å skape faglige møteplasser for studentene allerede fra start, er ekstra viktig i lys av debatten som gikk i vår der vi så at flere slet med å finne sin plass.

Prorektoren røper at hun også ser for seg flere positive utslag med felles frokost hver morgen:

– Jeg har et lite håp om at obligatorisk oppmøte vil legge en demper på nattlige aktiviteter.

– Jeg har et lite håp om at obligatorisk oppmøte vil legge en demper på nattlige aktiviteter.
Linda Nøstbakken, prorektor ved NHH

«Det skal være trygt»

I kjølvannet av vårens debatt har både skolen og deres hovedstudentforening NHHS tatt imot forslag og innspill fra studenter om hvordan studiemiljøet kan forbedres. Prorektor Nøstbakken forteller at lagerrom i kjelleren skal holdes låst om natten av beredskapshensyn, for å gi et mer oversiktlig bilde av hvor det befinner seg studenter til enhver tid. Hun er imidlertid opptatt av at ukulturen som har vært ikke skal vies for mye oppmerksomhet ved skolestart.

– Vi har hatt varslingskanaler for trakassering hele tiden, men har nå jobbet enda hardere for å gi informasjon om hvor man kan henvende seg. Samtidig kan vi ikke begynne det nye året med bare advarsler. Vi vil at studenter skal treffes og at det skal være trygt, sier hun og legger til:

– Noe det er.

Bare å glede seg

Prosjektansvarlig i hovedstudentforeningen NHHS, Isabelle Molander, sitter med det overordnede ansvaret for fadderuken. Molander synes det er positivt at skolen selv vil bidra til opplegget.

– Opplegget fra deres side virker veldig gjennomtenkt, morso

Linda Nøstbakken er prorektor ved NHH
Linda Nøstbakken er prorektor ved NHH (Foto: H)

mt og kreativt, sier hun.

Molander er glad for at man skaper en ny arena der studentene blir kjent med hverandre utenfor faddergruppene. Når det gjelder stormen rundt det sosiale miljøet, tror hun imidlertid at miljøet ved NHH kan ha fått et ufortjent dårlig rykte.

– Det er alltids ting som kan bli bedre, men det er viktig at positive ting som nettopp tiltak som dette kommer frem, sier hun. Hennes oppfordring til de nye studentene er også klar:

– Ikke tenk så mye på det som har vært skrevet i media, men gjør dere opp et inntrykk selv. Vi er her for å lage en fantastisk førstekullsuke, og det er bare å glede seg.

Flere gjør endringer

Universitetet i Oslo opplyser om at de i år har innført åtte faddervettregler, som har vært sentrale i kursingen av nye faddere. Reglene tar for seg alt fra drikkepress til seksuell trakassering. UiO tilbyr også faglig innhold og egne alkoholfrie arrangementer rundt skolestart, men uten obligatorisk møte.

Fakultet for ingeniørvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet fikk mye oppmerksomhet i fjor da 15 studenter havnet på sykehus etter å ha drukket eddik som del av opptaksprøver til en linjeforening. Dekan Olav Bolland forteller at fakultetet i etterkant har innført en rekke endringer i år, deriblant innsyn i planlagte aktiviteter rundt skolestart.

– Vi prøver å stramme inn, og sikre oss at opptaksprøvene ikke virker fornedrende, trakasserende eller skremmende på noen måte for studentene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: