Nye regler gjør slutt på at privatister som skal ta opp et programfag fra yrkesskolen, også må ta opp fag de tidligere har bestått. Den nye regelendringen gjelder fra og med i høst, melder Utdanningsdirektoratet.

– Endelig er regelverket modernisert og tilpasset dagens privatister. Eksamensordningen, slik den har vært frem til nå, har vært utdatert og tilpasset en annen tid, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Strøk på en eksamen, måtte ta opp fire

I mai skrev DN om Stian Solvang (26) som strøk på en eksamen, men som måtte ta opp fire eksamener – selv om han hadde bestått tre av dem. Etter noen år i arbeidslivet, ønsket Solvang å ta opp et programfag han hadde strøket på under eksamen i 2010, da han var yrkesfagelev ved Os videregående skole. Beskjeden fra Hordaland fylkeskommune var at ifølge opplæringsloven kom han nå inn under privatistordningen, og derfor måtte han belage seg på å ta privatisteksamen i samtlige fire programfag fra VG2. Det spilte ingen rolle om han hadde bestått i de tre andre fagene da han gikk yrkesskolen.

– Det Stian Solvang opplevede viser godt hvorfor denne endringen er nødvendig. Nå vil ingen lenger vil være nødt å ta opp alle eksamenene for å forbedre ett fag, kommenterer kunnskaps- og integreringsministeren.

Eksamen i programfag på yrkesfag utarbeides og sensureres lokalt, og det finnes derfor ingen statistikk over hvor mange som har måttet gå opp til eksamener i fag som de tidligere har bestått, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Solvang, som nå bare må ta den ene eksamenen han mangler, ønsker ikke kommentere saken overfor DN.

– En viktig seier for elevene

I de yrkesfaglige utdannelsesprogrammene er det vanligvis to til fire programfag på hvert nivå. I VG2 Anleggsteknikk, for eksempel, er det to programfag der begge har hver sin eksamen. I tillegg er det en tverrfaglig eksamen. To av eksamenene er skriftlige, mens den tredje er praktisk og binder de to programfagene sammen. Tidligere var det også to programfag med eksamen i hvert fag og en felles eksamen, men det var ikke mulig å ta disse enkeltvis – de måtte tas samlet selv om man bare manglet én av dem.

Men den nye ordningen, som det har vært jobbet med siden 2017, fastsetter altså at privatister som tar yrkesfaglige utdannelsesprogram, ikke lenger trenger å ta opp programfag de tidligere har bestått.

– Dette er en viktig seier for elevene på yrkesfag, som har etterspurt denne endringen. Det er mange som har fått seg en negativ overraskelse da de skulle ta opp et fag, sier Sanner.

Ministeren mener endringen styrker yrkesfagene og gjør at flere kan fullføre videregående opplæring.

– Den nye eksamensordningen vil forenkle veien mot fag- eller svennebrev for elever som har stått i fare for å avbryte opplæringen, fordi de ikke har fått karakter eller har strøket i et eller flere programfag, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uventet effekt: Slik gikk det da Aibel gikk fra kontorer til åpne landskap
02:50
Publisert: