Oslomet skal bruke fem millioner kroner på å bytte 6300 skilt ved sine tre studiesteder, som nå skal bli prydet av «Oslo Metropolitan University Storbyuniversitetet».

Det har ført til debatt, der Oslomet-professor Anders Breidlid blant annet har kalt skiltet et «overgrep» mot det norske språket. Sammen med professorkollega Ragnar Audunson skrev han nylig et innlegg i nettavisen Khrono om saken.

«Ledelsen har bommet»

Nå får professorene støtte av forfatter og språkviter Helene Uri.

– Jeg synes skiltene er tullete, og jeg skjønner at professorene reagerer. Et norsk universitet bør ha et norsk navn som sitt hovednavn. Noe annet kan sende et signal om at det norske språket ikke duger, sier Uri.

Forfatter Helene Uri lar seg ikke imponere av de nye Oslomet-skiltene.
Forfatter Helene Uri lar seg ikke imponere av de nye Oslomet-skiltene. (Foto: Fartein Rudjord)

Hun legger til at hun er «veldig fan av rektor Curt Rice», men at her har ledelsen bommet.

– Skiltene burde tas ned, selv om det er synd både for skolebudsjettet, folks skattepenger, og miljøet, sier hun.

– Ledelsen sier at skolen er gitt to navn, og at den nye skiltingen best utfyller Oslomet-logoen. Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er en like tåpelig argumentasjon som når designere sier at de ikke vil bruke bindestrek i utformingen fordi det er estetisk lite tiltalende, svarer Uri.

Mener skiltene er skivebom

Språkrådet mener også de nye skiltene er skivebom. Seksjonssjef Nina Teigland sier til Khrono at universitetet i praksis bryter sine egne retningslinjer for språk.

– Det er to uvanlige aspekter ved navneskiltingen: At det engelske navnet kommer først og er uthevet som et tilsynelatende hovednavn, og at det norske vedtatte navnet ikke er brukt, sier hun.

Rektor Curt Rice har tidligere sagt til DN at de ikke har planer om å ta ned skiltene. Det står han fast ved også etter å ha fått fremlagt den nyeste språkkritikken.

– Jeg konstaterer at Språkrådet bruker adskillig mer krefter på å kritisere Oslomet enn de gjør med noen andre, sier rektoren.

Rektor: «Et oppdiktet prinsipp»

Han mener mye av kritikken er misforstått.

– Det argumenteres for at det er pålagt å bruke hele det offisielle navnet i skiltingen. Det stemmer ikke, og er et oppdiktet prinsipp. Deretter har vi valgt å skille det norske fra det engelske av kommunikasjonsfaglige grunner, som er en avgjørelse vi står for, sier Rice.

Han sier også at Universitetet i Tromsø og Meningshetsfakultetet heller ikke bruker hele sine navn i skiltingen sin, «tilsynelatende uten å provosere noen».

Kunnskapsdepartementet skriver i en epost til DN at de foreløpig ikke har noen kommentar til hvorvidt navnet bryter noen retningslinjer, men at de «ikke har kjennskap til at andre institusjoner har profilert seg på tilsvarende måte på campus».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skambud på Fred. Olsen Energy
Kreditorene kommer aldri til å gå med på det, sier DNs børskommentator.
01:09
Publisert: