– Det er veldig negativ stemning på campus om dagen knyttet til denne saken, og jeg synes det er helt utrolig at en rektor skilter et norsk universitet på engelsk. Nå latterliggjøres vi, sier Anders Breidlid, professor ved fakultet for lærerutdannelse og internasjonale studier på Oslomet.

I begynnelsen av august gikk Breidlid og professor Ragnar Audunson ut i høyskole- og universitetsavisen Khrono med sine reaksjoner på nye skilt som dukket opp utenfor skoleområdet ved Bislett like før studiestart. Skiltene som lyder «Oslo Metropolitan University Storbyuniversitetet» har fått refs av både blant Oslomet-ansatte, Språkrådet og språkfagfolk som Helene Uri.

Årsaken til uroen er at det norske navnet «Oslomet storbyuniversitet», som ble resultatet av den omstridte navnekonflikten tidligere i år, har måttet vike for den engelske versjonen, selv om «storbyuniversitetet» følger etter det engelske navnet.

Onsdag denne uken er det styremøte i Oslomet, og selv om skiltingen ikke er et eget punkt på sakskartet, skal rektor Curt Rice gi styret en orientering om skiltene.

Det bekrefter Rice selv overfor DN.

Ber styret gripe inn

Nå må styret og styremedlemmene virkelig komme på banen og få ned skiltene så fort som mulig, mener professor Anders Breidlid, som har skrevet et nytt innlegg i Khrono sammen med professor Ragnar Audunson og førsteamanuensis Dag Flater Hwang.

– De må «forlange» avskilting, selv om det skulle koste noen millioner. Hvis da ikke rektor Curt Rice i siste liten er så klok at han gjør helomvending og går med på kravet om avskilting, sier Breidlid.

DN har tidligere fått opplyst fra kommunikasjonsavdelingen ved Oslomet at 6300 skilt på tre studiesteder – Kjeller, Pilestredet og Sandvika – skal byttes ut, innvendig og utvendig. Det er budsjettert med fem millioner kroner.

– Ledelsen og styret sitter i sin egen lille boble uten å stå i dialog med organisasjonen ellers. Viser den engelske skiltingen det krypende mindreverdighetskomplekset om at norsk ikke er bra nok på Oslomet? spør Anders Breidlid.

Mener skiltene går ut over omdømmet

– Skiltene ved hovedbygningen viser det engelske navnet på universitetet, mens bare deler av det norske navnet figurerer. Det norske navnet som ble vedtatt i statsråd er Oslomet -storbyuniversitetet, og det må stå som hovednavn på bygningene på campus. Jeg regner med at departementet ikke kan akseptere dette. Ikke ved noe annet universitet i Norge ser vi et engelsk navn bli brukt på denne måten. Det er et overgrep mot norsk kultur og språk, mener professoren.

Hans professorkollega Ragnar Audunson peker på at den engelskspråklige skiltingen har hatt så negative konsekvenser for universitetets omdømme at styret er nødt til å gripe inn.

– Et ansvarlig styre og et ansvarlig styremedlem kan ikke sitte rolig og se på at universitetet vårt gjøres til latter i offentligheten, skriver han i en kommentar til Khrono-innlegget.

– Det vi ønsker er at skiltingen gjøres til et eget punkt på sakskartet på styremøtet, slik at det kan tas opp ordentlig. Ellers er vi redd skiltene vil bli stående, siden vi har fått høre at skiltingen er rektors domene, sier Anders Breidlid.

– Ingen uro, ingen omdømmesvikt

Rektor Curt Rice sier til DN at det er mange «faktafeil» når det gjelder den aktuelle skiltsaken ved Oslomet.

– Skiltingen er ikke bare på engelsk, det norske navnet er også med. Selvfølgelig er det norske språket bra nok på Oslomet, sier han.

Han stiller seg også uforstående til professor Breidlids uttalelse om at det er negativ stemning på campus.

– Vi hadde en stor fest for de ansatte forrige torsdag, og jeg snakket med mange av dem. Deres budskap er at de er stolte av å jobbe på Oslomet. Det er ikke belegg for å påstå at det er uro ved Oslomet, og det er heller ikke belegg for å påstå at vi har hatt omdømmesvikt som følge av skiltingen, sier han.

– Du har ikke ombestemt deg og angrer på at skiltene ble satt opp?

– Nei, jeg har ingen planer om å fjerne skiltene, sier Rice.

– Hva er din kommentar til at enkelte ansatte nå mener styret må ta grep og kreve at skiltene fjernes?

– Det får jeg forholde meg til når det eventuelt blir aktuelt, sier han.

Styreleder ved Oslomet, Trine Syvertsen skriver i en sms til DN at skiltingen er rektors ansvarsområde, og at hun derfor avstår fra å kommentere saken. Hun peker på at skiltingen kommenteres i rektors orienteringer til styret, så det er åpent for at styremedlemmer eventuelt kan kommentere dette på møtet onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.