NHH-student Sander Riis Eilertsen så ikke for seg reaksjonene han ville få da han i forrige uke tok et nådeløst oppgjør med studentmiljøet på skolen. En liten elite dominerer studentmiljøet, mange blir ekskludert og det er meget spisse albuer, skrev han i et innlegg i studentavisen K7 Bulletin. Siden har han fått både støtteerklæringer og kraftige reaksjoner.

DN møtte rektor Øystein Thøgersen på hans kontor mandag.

– Hvor alvorlig er miljøproblemet på NHH?

– Det er så alvorlig at vi jobber utrolig hardt for å håndtere det, svarer Thøgersen.

Han presiserer at det er alvorlig siden skolen har høye ambisjoner for student- og læringsmiljø.

Rektoratet har i det siste året kommet med en rekke tiltak i samarbeid med studentforeningen, med mål om å forbedre miljøet, forteller han. Blant annet utarbeides eksplisitte etiske retningslinjer for studentene og det kommer nye innslag i fadderuken.

Ikke overrasket

Rektoren forklarer at ledelsens syn på miljøet er todelt.

– Vi har mange studenter som er engasjerte og det er utrolig bra, sier han først.

– Men det er ikke overraskende med de historiene som kommer frem, og vi har fanget opp tendenser om dette tidligere. Jeg detter ikke av stolen når det kommer historier om grupper med rare ritualer eller at noen har oppført seg utidig. Det er en del av dette med mange unge folk og alkohol, legger han til.

Sander Eilertsen startet debatten med sitt innlegg i studentavisen.
Sander Eilertsen startet debatten med sitt innlegg i studentavisen. (Foto: Privat)

Han har gjentatte ganger vist til en trivselsundersøkelse fra i fjor, hvor det kommer frem at majoriteten trives på NHH. Kritikere som Sander Eilertsen har vist til at svarprosenten var på 32.

– Trivselsundersøkelsen viser at 84 prosent er veldig fornøyd med å gå her, og det er tall jeg tror andre misunner oss for. Samtidig er det 16 prosent som ikke er tilsvarende fornøyde, og 16 prosent av 3500 er en ganske stor gruppe. Derfor jobber vi steinhardt for å videreutvikle et mangfoldig studentmiljø hvor absolutt alle er fornøyd, sier Thøgersen.

Liker ikke Jodel-kanalen

En del av innlegget som startet debatten handler om Jodel, et sosialt medium der man kan sende anonyme meldinger. NHH-kanalen har i skrivende stund 2660 følgere og det har kommet mange meldinger om miljødebatten.

«Denne debatten kommer ikke til å endre en dritt. Det kommer fortsatt til å være ubehagelig å gå på NHH», står det i en melding skrevet denne uken. «Synes det er surrealistisk hvor ekstremt hele denne saken blir fremstilt», skriver en annen.

Rektoratet har flere ganger tidligere rykket ut og advart mot Jodel etter negative hendelser. Ofte kommer det grove karakteristikker av dem som har deltatt i offentlig debatt. Eilertsen beskrev det slik i sitt innlegg: «Det største oppkommet av menneskelig kloakk jeg noen gang har sett i et sosialt medium».

– Den Jodel NHH-kanalen er ikke bra. Utfordringen er at det er en anonym kanal hvor alle og enhver har tilgang, og vi ikke vet hvem som skriver og hvor mange de er, sier Thøgersen.

Han syntes samtidig student Erik Skutle hadde et godt poeng tidligere i uken. Den tidligere Høyre-stortingsrepresentanten Skutle har hardnakket argumentert mot Eilertsen, og blant annet påpekt at anonyme kommentarfelt ikke sier noe om en stor gruppes holdninger.

Student Erik Skutle har slått tilbake mot Eilertsen i flere innlegg.
Student Erik Skutle har slått tilbake mot Eilertsen i flere innlegg. (Foto: Helge Skodvin)

– Når vi møter studentene er vårt budskap at de burde ignorere Jodel. Ikke installer appen engang. Vi skulle gjerne vært uten det, sier Thøgersen.

Vil ta ansvar

– Hva slags formelt ansvar har ledelsen for miljøet?

– I kraft av situasjonen har jeg lyst til å si at vi tar hele ansvaret, men dette er voksne mennesker og vi kan ikke drive millimeterovervåkning av det som skjer her. Samtidig har vi et betydelig ansvar når de er på NHHs eiendom og derfor prøver vi å bruke de kanaler vi har til å forbedre studentmiljøet. Vi har blant annet et aktivt læringsmiljøutvalg og et faglig opplegg med sterk vektlegging av etikk og ansvarlighet, sier Thøgersen.

Han setter pris på samarbeidet med studentforeningen.

– Jeg opplever at ledelsen og studentforeningen er i samme båt og tar dette på alvor. Det har kommet en rekke tiltak det siste året og vi opplever at vi er på ballen. Nå viser denne debatten som har kommet opp at det er viktig at vi fortsetter å være det.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Størst mulig bilde for under 10.000 kroner?
Projektoren BenQ W1050 er et godt valg for deg som vil ha stort bilde uten å bruke titusenvis av kroner.
02:21
Publisert: