«Flere har fortalt meg at det lønner seg å studere økonomi. Selv sitter jeg med en følelse av at det er veldig mange økonomer her til lands, og at det kanskje lønner seg å studere noe annet. Har dere noen anbefalinger for studieretning? Hva er det som kan lønne seg i fremtiden? Er åpen for mye!»

Det ville «Johan F.» ha svar på da DN Talent denne uken inviterte til nettmøte om studievalg. Tirsdag går fristen ut for å søke seg til høyere utdannelse gjennom Samordna opptak.

Leder Gisle Hellsten ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo satt i ekspertpanelet og kunne berolige ham med at økonomer er tilpasningsdyktige. Heller ikke utdannelsesforsker Per Olaf Aamodt trykker på den røde knappen, men spår at den kraftige veksten i antall søkere til økonomifag vil dabbe av.

Les alle svarene fra nettmøtet her!

«Vil søke seg bort»

Økonomi er det faget som har hatt sterkest vekst i antall søkere de siste ti årene. Samtidig har Statistisk sentralbyrå beregnet et økonomoverskudd frem mot år 2030.

– Det er klart slike arbeidsmarkedsberegninger er usikre, men økonomifaget har vokst kolossalt siden midten av 80-tallet. Det betyr at det er lenge til store økonomkull vil gå av med pensjon. På et eller annet tidspunkt vil det bli overskudd av økonomer, men før det blir kritisk vil nok søkerne søke seg bort, sier Aamodt, forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu).

– Jeg vet ikke når det snur, det kan være fem eller ti år, men jeg tror økonomifaget i noen grad vil møte veggen, sier han.

Aamodt har fulgt studietrender over mange år, og peker på at søkertallene til ingeniør- og andre teknologifag har hatt en nesten like bratt kurve som økonomi. Og der ser arbeidsmarkedet lysere ut.

– Fortsatt sier mange at «få vil bli ingeniør». Det er veldig feil. Det var riktignok en stor nedgang en periode, men de siste ti årene har det vært en relativt sterk økning, sier han.

Topper listen

Ny statistikk fra nettstedet Utdanning.no peker i samme retning. «Ingeniør» topper listen over årets mest populære søkeord på den statlige informasjonsportalen rettet mot ungdom som skal ta studie- og yrkesvalg. Ingeniørsiden hadde 50.000 sidevisninger fra januar til mars.

I tillegg har flere ingeniørspesialiseringer klatret oppover topplisten de siste årene. Byggingeniør har gått fra å være det 90. mest populære yrket blant de besøkende på Utdanning.no i 2009, til 25. plass i år.

Økonomirelaterte yrker trigger imidlertid ikke ungdommenes nysgjerrighet, ifølge tallene fra portalen. Informasjonssiden om siviløkonomer er riktignok den 12. mest populære på Utdanning.no, men «økonom» er langt ned på listen. Aksjemegler varierer voldsomt i popularitet fra år til år, mens revisor ser ut til å være i fritt fall.

«Hodet først»

– Det er bra hvis flere vurderer å bli ingeniør. Det er vi opptatt av å promotere, sammen med lærer og barnehagelærer, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Hovedbudskapet mitt når det kommer til studievalg er at når man velger, bør man velge med hodet først og hjertet etterpå.

– Hvorfor?

– Hvis du drømmer om å bli filmregissør, og har lærer på annenplass bør du tenke over hvor det er en trygg jobb i andre enden, sier Isaksen.

På Mandal videregående opplever rådgiver Geir Lauvdal at de unge går mer i retning av «det NHO vil».

– Det er ikke så mange som vil jobbe med «noe innen media». De tenker litt mer trygghet, og vil ha en sikker jobb de kan tjene penger på. Det går mye i realfag, ingeniørutdanninger og økonomi, sier Lauvdal som også er leder i Rådgiverforum-Norge.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.