Blant landets 30 mest populære studier øker poenggrensen ved de aller fleste studieprogrammene i år. Det viser tall for antall førstevalgssøknader per studium og tilhørende opptakskrav fra Samordna opptak, som kom denne uken.

Den beinharde konkurransen på programmer som jus og medisin i Oslo og Bergen er blitt enda tøffere i årets studieopptak.

Se hele listen poenggrensene for å komme inn på de mest populære studiene nederst i saken.

Ved bare noen få av de populære studiene går opptakskravene ned i årets opptak. Siviløkonomutdannelsen ved Norges Handelshøyskole (NHH), økonomi- og administrasjon ved NTNU og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen (UiB) og sykepleierstudiet ved Universitetet i Stavanger (UiS) opplever størst fall i opptakskravet i ordinæropptaket.

Opp 2,1 poeng

Størst poengendring blant landets 30 mest populære studier var ved sykepleierutdannelsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge i Drammen. Søkerne til dette studiet måtte i år ha minst 48,9 poeng for å komme inn på ordinærkvoten. Det er 2,1 poeng mer enn i 2016.

1000 flere personer satte et sykepleierstudium øverst på ønskelisten sin i år enn i fjor, og fagretningen dominerer listen over studieprogrammene med flest førstevalgssøkere.

Det har også presset opp poenggrensene for å komme inn på en rekke sykepleierutdannelser. I tillegg til Drammen har sykepleierlinjene i Kristiansand, Bergen, Fredrikstad, Trondheim og Oslo økt minimumskravet med rundt ett poeng eller mer.

Ifølge Lise Gladhus, instituttleder for sykepleie- og helsevitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge, har sykepleierutdannelsen i Drammen hatt en økende tilstrømning av søkere siden 2013.

– Samtidig har antall studieplasser bare økt med 10, og da stiger poengkravet. I tillegg er Drammen blitt en attraktiv by å studere i. Vi har fått på plass bedre infrastruktur, studenthybler nær campus og bedre studielokaler. Vi konkurrerer om søkerne med utdannelsen i Oslo, men jeg tror flere ønsker seg hit fordi vi har et godt omdømme og utdanner gode sykepleiere, rett og slett, sier Gladhus.

22 prosent flere sykepleiere

Sykepleierstudiet i Drammen har eksistert siden 1935.

På hvert kull er det 180 studieplasser. I år hadde 618 personer dette sykepleierstudiet som førstevalg.

– Vi er kjent i regionen og rekrutterer flest fra Buskerud, men vår geografiske plassering i Drammen gjør at mange også kommer fra Oslo og Akershus, spesielt Asker og Bærum, sier Gladhus.

Instituttlederen tror sykepleieryrket tiltrekker ungdommer nå fordi det er en faglig utfordrende profesjon med gode jobbmuligheter.

I år ble 6917 søkere tilbudt studieplass på et av landets sykepleierstudier.

– Vi trenger flere gode sykepleier, og yrket blir stadig mer populært. De siste to årene har 22 prosent flere søkere hatt sykepleierutdanning som sitt førstevalg, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da årets tall var klare.

Neste år kan kravene bli enda høyre. Regjeringen ønsker at søkerne til sykepleiestudier må ha karakteren tre eller bedre i matte og norsk fra videregående.

Liste over de 30 mest populære studieprogrammene i årets Samordna opptak basert på antall førstevalgssøkere. Endring i poengkrav fra 2016 til 2017 i parentes.

Anbefalt fra DN-tv:(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: