Studenter innen farmasi og radiografi er blant dem som stryker mest på eksamen, ifølge Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste.

Se grafikk under.

Høgskolen i Oslo og Akershus  (HiOA) står for deler av strykstatistikken innenfor fagene våren 2014.

HØY STRYKPROSENT. Høgskolen i Oslo og Akershus har høy strykprosent ved flere studier.
HØY STRYKPROSENT. Høgskolen i Oslo og Akershus har høy strykprosent ved flere studier. (Foto: Ida Von Hanno Bast)
Reseptarutdanningen ved HiOA hadde 22,2 prosent stryk, radiografene 21,2 prosent, bioingeniørene 11,7 og tannteknikerne 15,6 prosent under vårsemesteret ifjor.

Tannteknikerstudiet har 24 studieplasser i hvert kull. En strykprosent på 16 betyr at fire enkeltstudenter stryker. Antallet studenter som stryker er derfor ikke høyt selv om prosentandelen er høy.

Ikke rom for feil

Instituttleder for naturvitenskaplige helsefag ved HiOA, Kåre Magne Nielsen, er likevel klar over at det er høy strykprosent på studiene han har ansvar for, og mener det er ulike grunner til dette.
Begrenset bakgrunn i realfag fra videregående skole, skal være en av dem.

- Den realfaglige bakgrunnen ser ut til å være nedadgående, sier Nielsen.

Omfattende enkeltemner med krevende avsluttende eksamener skal være en annen grunn, samt høye, absolutte krav for å bestå noen emner.

- Kravet i faget legemiddelregning, for eksempel, er absolutt. Det er ikke rom for noen feil, og det kan derfor bli høy strykprosent i fag som ikke har feilmargin. Slike krav går igjen for mange av de treårige profesjonsstudiene. HIOA arbeider med mulighetene for å redusere strykprosenten i slike emner ved blant annet å satse på og bruke mulighetene de nye digitale læringsplattformene gir, sier Nielsen.

Sjekk karakterene til alle norske studenter nederst på siden. 

Stryker med vilje

Ingeniørene kommer på andreplass i strykstatisikken. Våren 2014 ligger den samlede strykprosenten på 14,8, samme som vårsemesteret i 2013.

DN har tidligere skrevet at ingeniørstudenter stryker med vilje.

HiOAs studiedirektør Marianne Brattland sa til DN at studentene ved teknologiutdanningene konkurrerer om de beste jobbene, og mener mange benytter seg av konteeksamen for å forbedre karakterene.

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.

 

 

Les også: – Trygdesvindlere flyr fra utlandet til nærmeste Nav-kontor

– Vanskeligere å slukke branner i elbiler

- En helt annen tid med mye nye penger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.