Regjeringen skjerper opptakskravene til lærerutdannelsen. Nå må søkerne ha minimum karakteren fire i matematikk fra videregående for å komme inn på studiet.

Høyre har tidligere varslet at de ønsker å skjerpe kravene i alle basisfagene, også norsk og engelsk. Det tør ikke kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gjøre ennå.

– Det må balanseres opp mot rekrutteringen til lærerutdannelsen. Hadde vi innført karakterkrav fire i norsk og matte ville 70 prosent av fjorårets søkere ikke vært kvalifiserte, sier han til DN.

– 30 prosent av 2013-søkerne ville ikke kommet inn med de nye mattekravene, sier Røe Isaksen.

Færre har fire i norsk enn matte

Han sier målet er å innføre strengere opptakskrav i de andre basisfagene etter hvert, men at de starter med matematikk.

– Det er der vi har særskilte utfordringer. Det er høy strykprosent i mattefagene på læreutdannelsen, og norske elever går tilbake på matematikk på internasjonale tester, sier han.

Hadde regjeringen i stedet innført høyere opptakskrav i norsk ville det dessuten diskvalifisert enda flere søkere. Hadde kravet økt til minst karakteren fire i bare norsk, ville halvparten av dagens søkere ikke vært kvalifiserte til å begynne på lærerutdannelsen.

Dagens krav til lærerstudenter er at de har minimum karakteren tre.

Skjerper krav til fordypning

Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg la tirsdag frem regjeringens «skoleløft».

– Det er ikke en strategi som bare er for lærere, men for å skape en skole der elever lærer mer, sa statsministeren.

I tillegg til økte opptakskrav for å komme inn på lærerutdannelsen, skal regjeringen blant annet tvinge nærmere 40.000 lærere til å ta videreutdannelse.

Innen ti år skal alle lærere på barneskolen ha minst 30 studiepoeng i faget for å kunne undervise i matte, engelsk og norsk. På ungdomsskolen må de ha minst 60 studiepoeng.

– Det vil koster syv til åtte milliarder over ti år, sier Røe Isaksen.

I dag kan skolene søke om dispensasjon fra dette kompetansekravet. Den muligheten vil regjeringen lukke innen ti år.

Fra før er det også kjent at regjeringen ønsker å gjøre lærerutdannelsen til en femårig masterutdannelse i 2017.

Les også: Økte lærerkrav tvinger frem skolefusjoner

Les også:

Slik kuppet han luksuseiendommen for 70 millioner

Nytt rentekutt fra DNB  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.