Nye tall fra Samordna opptak viser voldsom vekst i antall søkere til it-fag til høsten. 

4846 personer har informasjonsteknologi-fag som førstevalg i år, som er en økning på over 30 prosent sammenlignet med i fjor.

UiOs nye studieprogram Informatikk: Digital økonomi og ledelse (DigØk) er med 19 søkere per studieplass det studiet med trangest nåløye i landet: 514 førstevalgssøkere kjemper om 27 studieplasser. 

– Tallene viser et tydelig og frem til nå udekket behov for framtidsrettet og forskningsbasert teknologiutdanning i Oslo, sier dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet Morten Dæhlen i en pressemelding.

NTNUs campus i Gjøvik, som har en rekke it- og teknologiutdannelser, opplever også stor pågang. 

For ingeniørstudiene ved NTNU i Gjøvik er det 20 prosent økning fra i fjor, 18 prosent opp totalt for campus Gjøvik. 

Olje ned, helse opp

Antall søkere til ingeniørfag og maritime teknologifag fortsetter å falle i år, mens flere helsefag fortsetter å øke i popularitet.

Søkere til oljerelaterte studier har stupt de siste årene. I år har 28 søkere petroleumsfag på NTNU som førstevalg, mot 31 i fjor.

– Det er bekymringsfullt at færre ungdommer søker disse studiene. Landet trenger ingeniører innen tradisjonelle teknologiområder. Reduksjonen er ikke dramatisk i år, men sett over tid er det påfallende og vi følger utviklingen nøye, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU, i en pressemelding.

Sykepleierstudiet var fjorårets store vinner, med 20 prosent økning til 14816 førstevalgssøkere. 15.739 søkere har sykepleierstudiet som førstevalg i år. Det er en økning på seks prosent siden i fjor.

Økonomifaget har vært i voldsom vekst i mange år, men årets søkertall viser at den negative utviklingen i fjor fortsetter: Antall førstevalgssøkere til økonomiske og administrative fag faller i år med tre prosent, til 15.241. Fra 2015 til 2016 falt antall søkere med fem prosent. 

Fagene som øker og faller mest

Søkertallene fra Samordna opptak viser størst økning i søkere til informasjonsteknologi og størst nedgang i søkere til maritime fag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når er sausen ferdig?
00:45
Publisert: