Årsstudier er svært populære, viser årets tall fra Samordna opptak. Dette er ettårige studieprogram, som i utgangspunktet ikke er en del av en gradsstudie.

Ifølge DNs oversikt har antallet kvalifiserte søkere til årsstudier økt med hele 36 prosent i år, og på mange av disse studiene har opptakskravene gått kraftig opp.

Universitetet i Bergen (UiB) melder om en voldsom vekst for disse årsenhetene. Det var 655 flere søkere enn i fjor som hadde årsstudier ved UiB som førstevalg.

­­– For årsstudier ser vi kanskje det største utslaget av den usikre koronatiden vi er inne i. Mange ønsker nok å ta mer utdannelse på grunn av et usikkert arbeidsmarked, eller de utsetter planer om å ta et friår for reising eller arbeid. Uansett er vi glade for at så mange velger høyere utdannelse, også i usikre tider, sier viserektor for utdannelse Oddrun Samdal i en pressemelding.

Årsstudium i informatikk er det mest populære ved UiB, og her var poenggrensen på 63,0 på ordinær kvote. Kjønn, seksualitet og mangfold har også opplevd økt popularitet i år, med 48 prosent flere førstevalgssøkere enn i fjor. Det er også stor økning i antall søkere, og høye poenggrenser, på blant annet årsstudiene i pedagogikk, informasjonsvitenskap, samfunnsøkonomi og sammenlignede politikk.

Også Oslomet har opplevd en stor økning i søkere til årsstudier, med 50 prosent flere søkere enn i fjor. Økonomi og ledelse, dokumentasjonsforvaltning, og medier og kommunikasjon er blant de mest populære årsstudiene.

I toppen av listen over hvilke studier som har det største hoppet i poenggrenser siden i fjor, er det årsstudiene som dominerer.

Studiet som har hatt det største hoppet i poenggrense for førstegangsvitnemål i år er årsenheten i Økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Innlandet. Her har inntakskravet økt med hele 13,8 poeng fra i fjor.

På ordinær kvote er det årsstudiet i friluftsliv ved Nord universitet som har den største økningen med 14,2 poeng fra i fjor.

Saken fortsetter under tabellene.

«Straffer årsstudier»

Økonomiprofessor ved UiB Kjell Erik Lommerud slår et slag for årsstudier, og mener at finansieringssystemet for universiteter og høyskoler er lagt opp slik at de får mindre belønning for årsstudier, sammenlignet med gradsstudier.

– Det diskriminerer de korteste studiene. Jeg synes det er på tide at man oppgraderer statusen til årsstudier, sier Lommerud.

I tillegg trekker han frem at studentene nå «straffes» ved at de ikke får omgjort 40 prosent av studiestøtten til stipend dersom de ikke tar en hel grad. Stipendreglene er nytt fra i fjor, og ble innført som et økonomisk incentiv for å få flere til å fullføre graden sin.

Studenter som tar enkeltemner eller årsstudier har ikke rett til slik gradsomgjøring, dersom fagene ikke inngår i en grad senere.

– Det er faktorer på både universitetssiden og studentsiden, som straffer årsstudier. Samtidig har årsstudier sin visjon. Det er svært mange studenter som ønsker å ta disse studiene, for å se an hvordan faget er før de begynner på et langt studieløp, eller fylle på med litt faglig bredde, sier han.

Koronakrisen har uten tvil ført til økt popularitet til årsstudier, ifølge Lommerud.

– Hvis du er 18 år og du trodde du skulle reise til Latin-Amerika i år, så må du finne på noe annet. Mange som har vært usikre på studievalget har nok krysset av for årsstudier.

Han trekker frem at det er en ubalanse mellom antall studieplasser og antall søkere.

– Da skyter poenggrensene til værs. Samtidig er nok hele ti poeng flere steder mer enn jeg trodde det skulle øke.

Prioritert flere studieplasser

Til DN svarer viserektor for utdannelse ved UiB Oddrun Samdal følgende på kritikken fra Lommerud:

– Vi ser at vi trenger mer fleksibilitet i finansieringssystemet og i oppbyggingen av studieprogrammene, og det siste er en problemstilling vi jobber med ved UiB. Vi har også prioritert flere studieplasser på årsenheter, fordi vi har sett at etterspørselen er så stor.

– Frykter du at mange kommer til å takke nei til studieplassen fordi livssituasjonen ser annerledes ut nå enn når de søkte, med tanke på korona?

– Situasjonen er mer oppklart nå, men det er fortsatt betydelige begrensninger knyttet til reising og muligheten til å komme inn på arbeidsmarkedet. Jeg vil tro at de fleste vil stå på studievalget og begynner til høsten, sier Samdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.