Digital økonomi og ledelse ved UiO er nytt av fjoråret, og ble umiddelbart Norges mest attraktive studie målt i antall søkere per plass. Interessen har lite overraskende fortsatt å øke i år, på tross av at man har skjerpet mattekravene og økt antall studieplasser fra 27 til 52.
For å komme inn på studiet må man som førstegangssøker ha 52,9 i snitt, mens en søker i ordinær kvote må ha 63,2. 1479 kjempet om de 52 plassene.
Hildegunn Telhaug (22) fra Oslo har fått én av disse.
– Jeg visste at det var veldig vanskelig å komme inn, så jeg tok det ikke som noen selvfølge. Derfor ble jeg veldig glad da jeg fikk vite at jeg har fått plass. Når slikt skjer, blir man jo bare enda mer motivert for virkelig å gjøre en god jobb, smiler hun.
I dag jobber hun sammen med moren, faren og brødrene sine i et familieselskap som utvikler et regnskapssystem. Målet er å involvere seg enda mer i bedriften når hun er ferdig med studiene. Hun kommer også til å jobbe i selskapet ved siden av studiene.
– Det studieprogrammet jeg skal begynne på nå gir meg en god plattform å stå på. Jeg har virkelig tro på familieselskapet vårt, og da føler jeg at det er riktig å satse på det. Man må jo ta en sjanse når man tror på noe, sier Hildegunn Telhaug.
Årets tall
98 277 personer har fått tilbud om studieplass til høsten 2018 via Samordna opptak. Det er en økning på 6,3 prosent siden i fjor. Av totalt 140 701 søkere er 124 934 kvalifisert for minst ett studium, melder Samordna opptak torsdag. 57,4 prosent av disse har fått tilbud om plass på førstevalget sitt.
Medisin fortsatt vanskeligst
Medisinstudiet i Oslo er fortsatt studiet med det høyeste opptakskravet. I år må søkerne til denne linjen, med oppstart på høsten, ha minst 68,5 karakterpoeng for å komme inn på den ordinære kvoten. For de med førstegangsvitnemål er poenggrensen 60,4.
For søkere med førstegangsvitnemål, som er de opptil 22 år gamle, er det nanoteknologi-studiet på NTNU som har det høyeste opptakskravet med 60,8 karakterpoeng.
Flest ønsker seg til jus og økonomi
Rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen oppstart høst er mest populært i år, målt i antall søkere som har dette som førstevalg, med hele 1771 søkere. Det betyr at de går forbi Universitetet i Oslo, som ved første søkerrunde i april så ut til å bli mest søkt av alle studier, men endte på annenplass med 1758 søkere etter at studentene har rangert om sine valg.
Norges Handelshøyskole følger hakk i hæl, med 1712 søkere.
It og lærer opp, jus ned
Lite overraskende er det størst økning i antall søkere til informasjonsteknologi. 17,5 prosent flere søkere fikk opptak til utdannelsen enn i fjor. Totalt 5892 håpefulle hadde studieretningen som sitt førstevalg, noe som er en økning på 21,6 prosent fra i fjor.
Lærerutdannelser følger rett bak, og i alt 13 987 søkere har hatt barnehagelærer, grunnskolelærer eller femårig lektorutdannelse på topp. Det er 15,8 prosent mer enn fjoråret. Dette presser poenggrensene oppover: På Universitetet i Bergen må man ha hele 54,7 poeng eller høyere for å komme inn på lektorprogrammet i historie i ordinær kvote.
På tross av fremdeles å være på topp hos søkermassen, har rettsvitenskap totalt en nedgang på nesten 5 prosent førstevalgssøkere fra i fjor. At karaktersnittet likevel går opp, betyr at søkerne har høyere snitt enn tidligere.
Reiselivsfag og hotellfag har den største nedgangen, på 19,6 prosent fra i fjor. Ernæring, ortopediutdannelser og realfag går også veldig ned. (Vilkår)