Temperaturen har vært høy på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen etter at Sander Riis Eilertsen gikk til angrep på studentmiljøet i et leserinnlegg i studentavisen K7 Bulletin. NHH-studenten har fått både støtteerklæringer og kraftige reaksjoner, blant annet fra Høyres tidligere stortingsrepresentant og NHH-student Eirik Skutle. Ifølge Skutle stempler Eilertsen tusenvis av studenter som sosiopatiske klovner.
Eilertsen beskriver miljøet som sjokkerende dårlig med spisse albuer, manglende empati og en elite som dominerer mens andre fryses ute.
Marie Ilona Kramarics Borg (23), som i likhet med Eilertsen er inne i sitt tredje år ved skolen, er en av dem som har fulgt opp med en egen kommentar. Hun skriver i den samme studentavisen, «Bulle», at hun tror det Eilertsen skriver oppleves som virkeligheten for noen studenter.
– Alle mener at man må tak i dette, det er mitt inntrykk, sier hun når hun møter DN på NHH mandag.
Borg opplevde selv hvordan det er å være ny i miljøet da hun flyttet fra Oslo.
Overrasket student
Rektor Øystein Thøgersen har erkjent at studentmiljøet har et problem, men samtidig vist til en trivselsundersøkelse fra 2017. Der står det at 84 prosent av studentene er veldig fornøyd eller fornøyd med å studere på NHH.
– Det er overraskende å høre at vi gjør det så bra på trivselsundersøkelser. Jeg har hørt mange fortelle om at de ikke har trivdes og for eksempel ikke hadde venner før siste år på bachelor. Men slike historier gjør jo gjerne inntrykk, så da kan det virke som det gjelder flere enn det faktisk gjør, sier Borg.
Opplevd opptak
Eilertsen tok opp mange ulike temaer i sitt innlegg, blant annet at det kan være vanskelig å bli tatt opp i studentforeninger. Borg har selv opplevd hvordan det kan være.
– Jeg var en gang på opptak til et idrettslag og syntes det var veldig ubehagelig. Det blir fort til at man må smiske for å komme med på laget og det jo naturlig at det blir sånn hvis det er 30 stykker på et opptak og kun fem kan få bli med. Jeg tror ingen synes det er kult, sier hun.
Borg sier at studentforeningen står sterkt på NHH, og at det er mye positivt med det. Hun erkjenner samtidig at det kan bli et problem å stå utenfor.
– Vi er nok veldig opptatte av tall, og sier det er utrolig bra at det er over 1000 medlemmer i studentforeningen uten å ta høyde for at man kan være med fordi man føler at man må og at det kan oppleves fortsatt kan være vanskelig, sier hun.
Debatten fortsetter
Diskusjonen om miljøet på NHH ser ikke ut til å stanse med det første. Det er blitt skrevet en rekke nye innlegg etter Eilertsens første. Søndag svarte han Skutle selv.
«Du skriver at handling er det viktigste verktøyet for å skape et endring og et bedre miljø, og hinter til at jeg ikke gjør noe i så måte, foruten å syte. Da kan jeg kan fortelle deg følgende: Jeg har gått ut med meningene mine offentlig, med navn, og antageligvis blitt «that guy» for en hel skole for resten av tiden min på NHH. Uten at jeg skal ta på meg noen martyrrolle, så gjorde jeg det for å skape en debatt som fører til varige endringer, slik at nye studenter som begynner på NHH skal slippe å bruke to år på å trives på skolen. Det kalles handling og ansvar. Du velger å kalle det sutring, brønnpissing og et makkverk. Dem om det», skriver Eilertsen.
– Han har et helt legitimt poeng om at studentforeninger kan bli mer inkluderende, men beskriver miljøet som i en dystopisk fremtidsroman og tar ingen forbehold. Så har det kommet et svar hvor han går litt vekk fra det, sier Skutle selv.
Det er ikke Eilertsen enig i.
– Meningene mine er de samme, men svaret mitt er formulert mindre krast og det er gjennomtenkt. Grunnen til at det var så kraftig i første omgang er at jeg har sett dette i tre år og mener at nok ikke er blitt gjort, sier han. (Vilkår)