Med over 35 000 studenter i Norge, fordelt på en rekke kjente privatskoler som Westerdals, Bjørknes og NKI, driver brødrene Nicolai og Peder Løvenskiold landets nest største privatskolekonsern, Anthon B Nilsen as.

Ifjor opplevde konsernet en omsetningsvekst på 27 millioner kroner i utdanningsvirksomheten, og det er konsernets satsing i det svenske privatskolemarkedet som går aller best.

Helsefagskolen MedLearn hadde ifjor en omsetning på 127 millioner svenske kroner og et driftsresultat 15 millioner svenske kroner.

Nå kjøper konsernet den svenske skolegruppen IRIS Sverige AB, som driver utdanningstilbud for funksjonshemmede, språkopplæring for innvandrere og voksenopplæring rettet mot arbeid innenfor industri, handel og IT.

Med dette har Anthon B Nilsen til sammen mer enn 50.000 studenter i Norge og Sverige, og selskapet forespeiler at de nå vil omsette for omtrent 1,3 milliarder kroner årlig. Konsernet vil ikke oppgi prislappen på sin nye satsing.

- Skriker etter fagkompetanse

Administrerende direktør Anthon B Nilsen Utdanning as, Nicolai Løvenskiold, ser et økende behov for private utdanningstilbud både i Norge og Sverige.

– Markedet for voksenopplæring drives av tre store samfunnstrender – eldrebølgen, teknologi og økt innvandring. Dette gir et økt behov for helsepersonell, omskolering og voksenopplæring.

Han mener det er privatskolenes tilknytning til arbeidslivet som gjør dem til et attraktivt alternativ.

– Arbeidslivet skriker etter fag- og profesjonskompetanse, men alt for lite skjer. Vi gjør noe med det, vi gir studentene våre den kompetansen arbeidstakere etterspør.

– Skammer oss ikke

Anthon B Nilsen as driver både med eiendom og privat utdanning, og hadde i 2014 et resultat før skatt på over 44 millioner kroner, og som året før ble det tatt 14 millioner kroner i utbytte.

Nicolai Løvenskiold mener ikke konsernets privatskoler tar seg for godt betalt, og påpeker at 50 prosent av selskapets aksjer eies av stiftelsen Reidar og Gunnar Holsts legat som hvert år deler ut millioner til frivillige organisasjoner og allmennyttige prosjekter.

– Vi skammer oss ikke over å tjene penger på utdanning, så lenge det står i balanse til det samfunnsansvaret vi har. Det er legitimt å ha en viss avkastning på kapital, sier Løvenskiold.

Han står oppført i skattelistene med formue og inntekt på henholdsvis 22,6 millioner og 9 millioner kroner i 2013. Broren Peder Løvenskiold står oppført med over 27 millioner kroner i formue og en inntekt på 6,8 millioner.

Nye Westerdals omsatte for 222 millioner

For ett år siden fusjonerte tre av konsernets skoler, Westerdals, Norges informasjonsteknologiske høgskole (NITH) og Nordisk institutt for scene og studio (NISS).

Skolen heter i dag Westerdals høyskole - Oslo School of Arts, Communication and Technology, og har til sammen rundt 1600 studenter.

Den nye høyskolen hadde 222 millioner kroner i omsetning ifjor, og et resultat før skatt på 6,4 millioner kroner. Dette er en svak nedgang fra året før sammenslåingen, men tallene for 2013 og 2014 er ikke direkte sammenlignbare på grunn av fusjonen.

Rektor Bjørn Jarle Hanssen sier de har tro på at skolene vil stå økonomisk sterkere sammen i fremtiden, men at dette ikke var motivasjonen bak fusjonen.

– Kunst, kommunikasjon og teknologi henger tett sammen, og vi tror det vil gi spennende synergieffekter å skape nye utdanningstilbud som integrerer disse tre fagfeltene, sier Hanssen, som tidligere var rektor på NITH.

Nye lokaler neste år

Den nylig sammenslåtte Westerdals høyskole flytter til nye lokaler i Oslo fra høsten 2016. Allerede i høst er det oppstart på to nye linjer ved skolen, digital markedsføring og PR og strategi. 

NKI nettstudier, som også er eid av Anthon B. Nilsen AS, har jevn og god inntjening. 102 millioner i omsetning i fjor, mot 97 millioner i 2013. Resultatet gikk ned med nesten tre millioner kroner, til 10 millioner kroner.

Bjørknes Høyskole holder også stabile tall, med en omsetning fra 55 millioner kroner i 2013, til 54 millioner i 2014. Resultat før skatt holder seg på rundt 1,5 millioner kroner.

REDAKSJONEN ANBEFALER:

For puslete til å stoppe prisgaloppen 

Økonom: Denne gruppen merker oljesmellen mest  

Tord (24) har 3 millioner å kjøpe leilighet for - men brennhett boligmarked i Oslo ga ham et sjokk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.