Tirsdag ble søkertallene til videregående utdanning offentliggjort av Utdanningsdirektoratet.

 I en melding fra direktoratet fremgår det at 73.707 elever søker plass i Vg1 fra høsten 2017, noe som er en svak nedgang fra tidligere år. I fjor søkte 75.600 elever om plass på videregående.

52 prosent av søkerne ønsker seg til et studieforberedende utdanningsprogram, mens 48 prosent har valgt yrkesfag.

I 2016 søkte 47 prosent seg til yrkesfag og 53 prosent til studiespesialiserende fag.

Det er også flere elever som velger å gjennomføre påbygging til generell studiekompetanse, sammenlignet med i 2015 og 2016.

Helse mest populært

Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med størst økning:

361 elever har søkt seg til Vg1, noe som tilsvarer en økning på fire prosent fra i fjor. For Vg2 og lærlingsplasser har 758 flere elever søkt i år sammenlignet med samme tid i 2016, en økning på 3 prosent.

- Til tross for at det er færre søkere i årets elevkull, ser vi at stadig flere søker helsefag. Det kan virke som at elevene har tatt innover seg at det er et stort behov for helsefagarbeidere de neste årene, sier direktør Hege Nilssen i Utdanningsdirektoratet i meldingen.

Også Bygg- og anleggsteknikk fortsetter å øke i popularitet.

Frafallet av søkere er størst for Teknikk og industriell produksjon, hvor 924 færre elever har søkt om en plass på  i 2017. Det er en nedgang på seks prosent fra året før.

Flere vil ha lærlingplass

Totalt har 19.966 elever søkt om læreplass, noe som tilsvarer en økning på 13 prosent.

326 flere elever har søkt om læreplass, hvorav rundt halvparten av økningen skyldes elever som ønsker seg inn i arbeidslivet som lærling innenfor helse- og oppvekstfag, fremgår det.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fulgte neon-drømmen i Texas: - Nå har han noen av verdens største stjerner som kunder
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: