I september er planen til Stian Juberg Varan å dra på sin første utveksling til Leeds i Storbritannia.

Men det mye omtalte brexit-kaoset som nå hersker over kongedømmet, ser ut til å kunne sette en stopper for 20-åringens utvekslingsdrøm.

– Det er så klart veldig kjipt om det blir en hard brexit. Da blir det for dyrt til at jeg kan reise, sier Varan.

Snubler britene avtaleløse ut av EU, vil Storbritannia ikke lenger behandles som EU-medlem eller part i EØS-avtalen, noe som kan ramme det internasjonale utvekslingsprogrammet Erasmus+.

Nå fraråder forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø (V) studenter å søke seg til Storbritannia, som tradisjonelt sett har vært en soleklar utvekslingsfavoritt for norske studiesteder.

– Vi har vært tydelige på at det som søker til høsten bør velge et annet land fordi usikkerheten er så stor, sier Nybø.

Kan ramme stipend, skolepenger og eksamen

En tredjedel av alle utvekslinger går til Storbritannia, ifølge tall fra Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdannelse (Diku). Årlig sendes også mellom 400 og 500 studenter på Erasmus+-utveksling hit.

– Jeg vil til England fordi de har god kultur for business, og universitetet i Leeds er veldig anerkjent. I tillegg liker jeg kulturen utenfor det akademiske, og det er et land som føles trygt å reise til, sier Varan, som studerer økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen på NTNU.

Natt til torsdag denne uken ble det satt nok en brexit-utsettelse frem mot 31. oktober. Havner det ingen avtale på bordet innen den tid, må Varan utsette utvekslingsplanene.

– Da må jeg heller dra et annet sted til våren som kan tilby et Erasmus+-program. Dette dekker jo skolepenger, i tillegg til at jeg mottar månedlig stipend. Det er jeg avhengig av for å kunne dra til utlandet, sier han.

Erasmus+-stipendet er på enten 410 eller 460 euro i måneden, avhengig av hvor studenten oppholder seg.

Iselin Nybø sier det ennå er for tidlig å si noe om den nye brexit-fristen kan påvirke Erasmus+-programmet.

– En av de store fordelene med Erasmus+ er ekstra stipend og gratis skolepenger. Det vil ikke nødvendigvis bli automatikk i at dette videreføres i nye avtaler, sier Nybø, og legger til at de heller ikke kan garantere at denne type studenter får tatt eksamen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø advarer mot en usikker fremtid for høstens Erasmus+-studenter i Storbritannia.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø advarer mot en usikker fremtid for høstens Erasmus+-studenter i Storbritannia. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Videre påpeker hun at studenter som er på utveksling nå skal få fullføre programmet uten problemer.

– Men denne garantien gjelder ikke for høsten. Vi forventer at Europakommisjonen vil klargjøre for alle deltagerlandene hvordan utsettelsen påvirker samarbeid med Storbritannia innenfor Erasmus+, sier hun.

DN har tidligere snakket med Harald Nybølet, direktør i Diku, som støtter Nybø.

Han påpeker at det er de fremtidige Erasmus-studentene som sterkest vil merke en hard brexit.

– Etter som den nye fristen er midt i høstsemesteret, har vi i dag ingen garanti for at elever, lærlinger, studenter og ansatte som er på utveksling da, kan fullføre oppholdet sitt. Vi oppfordrer studenter til å tenke seg godt om, og å vurdere andre studiesteder, sier han, og understreker likt som Nybø at den nye fristen ikke endrer usikkerheten.

Flere trekker seg

Til tross for advarsler opplever flere av landets universiteter at flere studenter søker seg til Storbritannia. Både UiO, UiB og Nord universitet har flere søkere i år enn tidligere.

Ved Universitetet i Stavanger (UiS) har tre av ni studenter trukket seg fra høstens Erasmus-utveksling til Storbritannia etter at de ble opplyst om at en hard brexit vil føre til at studentene ikke får Erasmus-stipend.

– Vi ser at noen har trukket seg på grunn av stor usikkerhet rundt brexit. Erasmus-stipendet utgjør jo litt penger for en student. I verste fall vil de også komme til å måtte betale skolepenger, men vi har nå dialog med de engelske universitetene for å inngå avtaler om å opprettholde samarbeidet, sier Bjarte Hoem, kontorsjef ved Internasjonalt kontor ved (UiS).

Han legger til at studentene får tilbud om å reise til andre universiteter i EU, og sier at de frykter konsekvensene på sikt – selv om de ikke ser noen store effekter ennå.

Stian Juberg Varan (20), hadde gledet seg til utveksling til høsten, men blir det en hard brexit kan han ikke reise.
Stian Juberg Varan (20), hadde gledet seg til utveksling til høsten, men blir det en hard brexit kan han ikke reise. (Foto: Øyvind Nordahl Næss)

– For å opprettholde gode utvekslingsprogrammer er vi avhengige av gjensidig utveksling. Storbritannia har allerede utfordringer med å sende britiske studenter til utlandet. Får ikke britiske studenter lenger en Erasmus-avtale, så vil nok enda færre reise ut, og dette vil da ramme landets mobilitet, sier Hoem.

Må vente og se

Uavhengig av hvilken brexit det vil bli innen halloween, håper Nybø at Norge fortsatt vil kunne få til gode samarbeidsavtaler med de britiske utdannelsesinstitusjonene.

– Blir dette en hard brexit håper jeg vi kan fortsette det gode samarbeidet vi har hatt frem til nå. Vi ser også på muligheter for bilaterale avtaler, sier hun.

Om Storbritannia fortsatt vil delta i Erasmus+-programmet ved en brexit er uklart.

– Hvilke råd kan du gi til studenter som skal til Storbritannia?

– Det handler om å følge med og holde seg oppdatert på situasjonen. Storbritannia er et av de mest populære landene for dem som reiser ut og det er det gode grunner til. Vi har hatt historisk mye kontakt med dem, så vi håper å få på plass gode avtaler, sier Nybø.

Selv om universitetet har hjulpet Stian J. Varan med mye informasjon, sier han at også de vet lite.

– Jeg satser jo på at situasjonen skal ordne seg – det er vanskelig for alle å spå hva som skjer. Innstillingen min nå er at jeg bare må vente og se, sier 20-åringen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.