– I Oslo skal det bygges 681 nye boliger i år. Det er mange, men ikke nok. Fortsatt vil minst 6000 studenter trolig stå i boligkø neste år, sier Elisabeth Holien, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus.
Den første uken i august er vanligvis uken med flest studenter i studentboligkø. Nå har de fleste takket ja til studieplass.
Fra august måned i 2015 til 2016 nærmest doblet køen seg for studentbolig i Oslo. Køen er like lang i år: 1. august står 6730 studenter i kø for å få studentbolig i hovedstaden.
Høy temperatur i leiemarkedet
De siste seks årene har antallet studenter i landet økt med over 40.000, samtidig som det er blitt bygd cirka 7200 nye hybelenheter, ifølge Studentboligundersøkelsen 2017.
I årets Samordna opptak fikk 20.300 tilbud om studieplass Oslo. I alt sogner 67.000 studenter til Samskipnaden i Oslo (SiO) hvor det finnes rundt 10.500 hybelenheter (sengeplasser).
På samme tid er det høy temperatur i det private leiemarkedet i hovedstaden. Pågangen fra studenter og et nedkjølt kjøpemarked bidrar til ekstra høy aktivitet på leiemarkedet i sommermånedene.
De siste to månedene har boligprisene i Oslo falt med 4,5 prosent. I samme periode har utleieprisene steget med tre prosent, ifølge Utleiemegleren.
Trykket i leiemarkedet går spesielt utover tilflyttende studenter, mener studentlederen.
– Politikerne har lent seg for mye på privatmarkedet, som er langt mer usikkert og dyrere for en student, som har relativt lite å rutte med eller som gjerne har begrenset kunnskap om boligmarkedet i Oslo. Mange går på en smell her hvert eneste år, sier Holien.
Vil ha 5500 nye hybler
Stoltenberg I og II-regjeringen bygget rett under 1000 boliger i året på landsbasis, og Solberg-regjeringen har innvilget 2500 nye boliger i år, som var en historisk økning.
– Problemet er at satsingen kom lenge etter at studentmassen begynte å vokse, særlig i Oslo. Det får dagens studenter svi for. Og selv om regjeringen satte av penger til over dobbelt så mange boliger enn før, økte dekningsgraden minimalt, sier Holien.
Dekningsgraden er andelen studenter som får plass i studentbolig. I Oslo har den økt fra 12,53 til nærmere 13 prosent. Studentenes mål er 20 prosent dekningsgrad.
– I dag mangler vi 5500 for å nå det målet, sier Holien.
– Men pleier ikke en del studentboliger å stå tomme i løpet av året?
– Studenter flytter ofte på seg, og at noen boliger står tomme i korte perioder er ikke til å unngå. Men boligene står sjeldent tomme lenge. Vi vil selvsagt unngå for mange tomme boliger, så noen må nok alltid stå i kø, sier Holien.
SiO opplyser om at de knapt har hybler som står tomme i løpet av året. De beregner derimot et behov for 3000 nye boliger i Oslo, som nå er finansiert og kan stå klare allerede i 2021.
Holien mener hele Oslo ville komme godt ut av flere studentboliger.
– Det vil frigjøre en del press på boligmarkedet og kjøle ned leieprisene til et akseptabelt nivå. I dag er du heldig om du får leie til 6000–7000 kroner i måneden, sier hun.
Ikke bekymret i Trondheim
Studentsamskipnaden på Vestlandet viser også til en større studentboligkø sammenlignet med i fjor. I dag står 201 flere studenter i kø.
Også Norges Arktiske studentsamskipnad opplever nå en større kø enn i 2016.
Samskipnaden for Sørøst-Norge melder derimot om en svak nedgang på ventelistene.
Cathrine Kristiansen, boligansvarlig i studentsamskipnaden for Trondheim, Gjøvik og Ålesund er ikke bekymret for sine studenter.
– Per nå har rundt 700 søkere ikke fått bolig i Trondheim, 50 i Gjøvik, og 40 i Ålesund. De fleste har fått studentbolig, så her er det ingen panikk. Vi hadde tidlig søknadsfrist allerede 15. mai og har gitt 2842 studenter et tilbud i løpet av sommeren i Trondheim. I tillegg har Trondheim et velfungerende privatmarkedet, sier Kristiansen.(Vilkår)