Bakgrunnen er at mange studenter bor i Bergen uten å være folkeregistrert der, noe som gjør at kommunen går glipp av innbyggertilskuddet.

– De bruker kommunale tjenester på lik linje med andre innbyggere, mens hjemkommunen får tilskuddet, forklarer student og bystyrerepresentant for Høyre, Anine Frølich, til Bergens Tidende.

Innbyggertilskuddet betales av staten og er basert på folkeregisteret. I dag er tilskuddet på rundt 23.000 kroner i året per innbygger.

I gang med å utarbeide forslag

Som en gulrot for å få studentene til å melde flytting, ønsker partiet å kunne tilby dem gratis månedskort på buss og bybane i ett studieår. Bystyret i Bergen er nå i gang med å utarbeide et forslag.

Kommunestyret i Kristiansand vedtok i fjor å gi gratis busskort til studenter som meldte flytting. 1.930 studenter benyttet seg av tilbudet og Telemarksforskning har beregnet at kommunen tjente 20,3 millioner i 2017 som følge av kampanjen.

Høyres forslag i Bergen gjelder kun studenter som i dag er folkeregistrert i kommuner utenfor Hordaland for å unngå at nabokommunene taper store inntekter.(Vilkår)

Før Norseman-dobbeltvinneren deltok første gang, sa faren: – Det her kommer du aldri til å få til!
Allan Hovda hadde dårlige forutsetninger for å delta i ekstremsportkonkurransen – men trosset dem.
04:08
Publisert: