Fredag kom søkertallene fra Samordna opptak, som viste nok et år med rekordmange søkere til høyere utdannelse. Men ikke alle områder opplever økt pågang.

Lærerutdannelser er blant studieområdene med størst prosentvis nedgang, med 553 færre søkere enn fjoråret, som tilsvarer en nedgang på 4,3 prosent.

Det er andre år med nedgang for lærerutdannelsene etter historiske høye søkertall i både 2018 og 2019. Siden toppen i 2019 har det vært en nedgang på 12 prosent antallet førstevalgsøkere. Dermed er lærerutdannelsen det studieområdet med nest størst prosentvis nedgang de siste to årene, kun reiselivsstudier har hatt større nedgang.

Dette skjer til tross for at regjeringen har gjennomført blant annet et lærerløft med kompetansekrav, etter- og videreutdanning, firerkrav i matematikk, femårig lærerutdannelse og nye karriereveier i skolen.

– Søkertallene er dramatiske. Det er trist, men jeg er ikke overrasket over nedgangen, sier Elise Håkull Klungtveit, leder i Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Hun tror pandemien kan ha påvirket søkertallene.

– Pandemien har vært enormt krevende for lærere både i skoler og barnehager, og dette vises nå i søkertallene, sier hun.

Må gjøre læreryrket mer attraktivt

Samtidig vektlegger hun at bedre lønnsvilkår må på plass for å gjøre læreryrket mer attraktivt.

– Lærere har over mange år vært lønnstapere, selv med en lang og krevende utdannelse. Å rette opp i skjevheten der er avgjørende for rekrutteringen av nye lærerstudenter, sier Klungtveit.

Kvaliteten i utdannelsen må også forbedres, ifølge Klungtveit.

– Det trengs bedre finansiering. Det er prosesser som er i gang, men vi har høyere forventninger til at lærerutdannelsene blir prioritert. Når man har lave søkertall må man sikre at de som faktisk starter gjennomfører utdannelsen.

Hun er også spent på å se hvor mange av søkerne som er kvalifiserte. Pedagogstudentene har vært kritiske til regjeringens innføring av firerkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdannelse.

– Vi ser at firerkravet i matte slår skjevt ut. Vi tror det er mye klokere å ha et generelt opptakskrav om 40 skolepoeng, da hadde vi rekruttert bredere, sier hun.

Peker på koronakrisen

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at enda flere søkte seg til lærerutdannelsene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

– I fjor var det også en nedgang i søkertallene. Da vi fikk tall på hvor mange som var kvalifisert og hvor mange som møtte opp i høst, så bildet bedre ut. Jeg håper vi ser det samme i år også.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) tror koronakrisen kan ha bidratt til at færre har søkt seg til en lærerutdannelse.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) tror koronakrisen kan ha bidratt til at færre har søkt seg til en lærerutdannelse. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Hva tror du kan være årsaken til nedgangen?

– Det kan være flere grunner til det og det hadde vært veldig interessant å se nærmere på det. Vi har ikke fått gjennomført rekrutteringskampanjer som planlagt på grunn av smitten som jeg tror kan ha påvirket tallene, sier Asheim.

Han peker også på koronakrisen som en faktor.

– Koronakrisen har virkelig vist hvor krevende, men viktig, læreryrket er. Jeg er imponert over innsatsen lærerne har gjort. Jeg tror, i likhet med Pedagogstudentene, at den utfordrende situasjonen lærerne har stått i det siste året kan ha bidratt til at færre har søkt seg til en lærerutdannelse. Jeg håper de som har søkt takker ja, og så skal vi jobbe hardt for å få opp igjen søkertallene neste år, sier han og legger til:

– Det aller viktigste vi gjør for å trekke til oss flere flinke folk til lærerutdannelsene er å gjøre yrket mer attraktivt. Det mener jeg vi er på god vei til gjennom lærerløftet. Fremover kommer vi til å fortsette arbeidet med å gi enda flere etter- og videreutdanning, gi flere nye karrieremuligheter og stå fast på å stille tydelige faglige krav.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at lærerutdannelser er det studieområdet med prosentvis størst nedgang i antall søkere. Det er nå rettet til at det er blant studieområdene med størst prosentvis nedgang. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.