Aldri før har så mange søkt plass på høyere utdannelse i Norge. I år har over 154.000 søkt om studieplass. Det er 3304 flere enn i rekordåret 2020, og en økning på 2,2 prosent.

– Det er veldig bra at mange ønsker å ta høyere utdannelse. Erfaringen fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Det så vi i fjor og det ser vi også i år. For kunnskapsnasjonen Norge er det gode nyheter fordi vi trenger flere kloke hoder i alle sektorer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Siviløkonomutdannelse på topp

Den mest populære utdannelsen er Siviløkonomutdannelsen ved Norges Handelshøyskole, etterfulgt av Toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger, som er et nytt bachelorstudium. Hele 59 søkere konkurrerer om hver studieplass.

− Dette er et spennende samarbeid mellom Tolletaten og Universitetet i Stavanger, og som tydeligvis har vært et etterlengtet tilbud. Det er mulig TV 2- serien «Toll» også har bidratt til å vise frem hvor utrolig spennende og viktig yrket er, sier Asheim.

Også rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo ligger i søkertoppen.

Mer enn hver fjerde søker har helsefag på topp. Nesten ni prosent av alle søkerne ønsker å ta sykepleierutdannelsen. Samtidig har det vært en liten nedgang i søkere til medisinstudier sammenlignet med fjoråret, der de opplevde en kraftig økning i søkertall.

Antall førstevalgsøkere til teknologifag har økt med 4,2 prosent sammenlignet med i fjor. Nedgangen i antallet søkere til lærerutdannelsene fortsetter, med en samlet nedgang på 4,3 prosent i år.

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har et navnebytte gitt resultater. Studieprogrammet Matvitenskap, teknologi og bærekraft har hatt en økning på hele 108 prosent sammenlignet med i fjor, etter å ha profilert seg på bærekraft.

Flere eldre søkere – peker på koronakrisen

Økningen i søkere er størst blant de eldste aldersgruppene. I år er det 4253 flere søkere over 30 år enn det var i fjor. Samtidig er det 3,3 prosent færre blant dem som kommer rett fra videregående.

Ved NTNU har de for andre år på rad sett en markant økning i andelen eldre søkere.

– Det er nærliggende å tenke at økningen blant de eldste søkerne har sammenheng med pandemien og folks arbeidssituasjon, sier prorektor for utdannelse ved NTNU Marit Reitan.

Økning hos private høyskoler

Det har også vært en økning i antall søkere til de private høyskolene. Årets søkertall til Handelshøyskolen BI viser at rekordmange ønsker studieplass. 19 prosent flere har søkt seg til bachelorstudier, sammenlignet med i fjor. For masterstudier er økningen på ti prosent.

Høyskolen Kristiania har også meldt om rekordhøye søkertall, med ni prosent flere søknader enn i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.