– Man møter helt andre tilfeller av skader her enn man gjør i Norge – det er mye knivstikking, bil- og mopedulykker og påkjørsler. Det er spennende, men også surrealistisk, for du må forstå landet du jobber i og hva som foregår her, sier sykepleierstudent Trine Elisabeth Hansen (26).
Hun går tredje året på sykepleierutdannelsen ved Høgskolen i Østfold, og er én av to studenter derfra som er på utveksling i Port Elisabeth i Sør-Afrika denne høsten, for å få mer praksis på kirurgisk avdeling. I løpet av oppholdet på tre måneder skal hun ha praksis på forskjellige avdelinger, både på privat og offentlig sykehus.
Får variert praksis
– Man får litt sjokk, fordi det er så mye kriminalitet. Det er spesielt å se hvor mange som kommer inn med sår fra knivstikking, for eksempel. Men det gir også bedre forutsetninger for å håndtere forskjellige typer skader. Vi får erfaring med flere forskjellige tilfeller enn det vi ville fått i praksis i Norge, sier Hansen.
Andelen norske studenter som drar på utveksling i tre måneder eller mer i løpet av graden ligger i snitt på 15 prosent, ifølge Norsk senter for forskningsdatas tall fra studenter som fullførte en grad i 2017. På sykepleiestudiet var gjennomsnittet 12 prosent. I 2016 var prosentandelen 10,8.
Hansen tror det er språket og at man i større grad må følge opp undervisningen i Norge på egen hånd som kan skremme flere fra å reise. Hun tipser andre om å begynne tidlig med å planlegge utveksling, så man er godt forberedt.
– Jeg vil absolutt anbefale flere å reise ut. Alle har godt av å forstå mer av hvordan forholdene og helsevesenet er andre steder, og man lærer om sykdommer og skader vi ikke ser så mye av i Norge, sier Hansen.
Trenger kulturforståelse
Også Line Therese Carolan (25), som studerer ved Universitetet i Sørøst-Norge, mener det er mye å hente i utlandet for norske sykepleierstudenter. Hun og 11 andre fra universitetet reiser nå hjem fra Port Elisabeth etter å ha hatt praksis i hjemmetjeneste og psykiatri de siste tre månedene.
– Sykdommer som tuberkulose, hiv og aids er lett å glemme, fordi det er så lite av det hjemme. Det er verdifullt å få et innblikk i hvor stort problem disse sykdommene er i enkelte deler av verden, og vi får god kunnskap om å behandle disse sykdommene hvis det skulle bli aktuelt senere i arbeidslivet, sier Carolan.
Hun legger også vekt på kunnskapen studentene får av å måtte forholde seg til andre kulturer og normer, og lære seg å kommunisere selv om man ikke kan pasientens språk.
– Det blir flere og flere med ulike kulturer i Norge, så det er veldig aktuelt å reise ut og studere nå. Man får god erfaring med å takle språkbarrierer, bruke tolk, og å greie seg uten tolk hvis det er nødvendig. Det vil vi få bruk for hjemme, sier Carolan.
«Må gjøres enklere»
– I et flerkulturelt samfunn er det viktig at studentene får utvidet kulturforståelse og bredere perspektiv. NSF Student er svært positive til at sykepleierstudentene drar på utveksling, sier studentleder Trine Skaar i Norsk Sykepleierforbund.
Hun tror grunnen til at andelen utvekslingsstudenter på sykepleierstudiet er lavere enn det totale gjennomsnittet kan skyldes at studiet i seg selv er lite fleksibelt når det gjelder praksis. Studenter kan frykte at de får utdannelsesløpet forskjøvet eller at praksis fra utlandet ikke blir godkjent hvis de utveksler.
– Utdannelsesinstitusjonene må være flinke til å tilrettelegge og ha god informasjon tilgjengelig for studentene før de reiser ut, for at de skal dra på utveksling, sier Skaar.
Forsknings- og høyere utdannelsesminister Iselin Nybø (V) har nylig besøkt utvekslingsstudenter i Sør-Afrika – blant annet sykepleierstudentene fra Høgskolen i Østfold og Universitetet i Sørøst-Norge.
Statsråden har som mål at halvparten av norske studenter skal utveksles i løpet av studietiden, og jobber med en stortingsmelding om å gjøre det enklere å studere utenlands. Også hun har plukket opp at informasjon og tilrettelegging bør bli enklere hvis hun skal oppnå at flere drar til utlandet i løpet av graden.
– De jeg har snakket med forteller at de opplevde at de måtte finne ut alt på ny når de skulle utveksle. Det er mye som skal ordnes: visum, vaksiner, bosted. Alt dette må gjøres enklere, så det også blir enklere å reise ut, sier Nybø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.