Saken er oppdatert med ferske tall 21.8.2018

102 910 personer har hittil i år fått tilbud om studieplass til høsten 2018 via Samordna opptak. Det utgjør 81,7 prosent av de kvalifiserte søkerne.

Av totalt 140 701 søkere er 124 934 kvalifisert for minst ett studium, ifølge Samordna opptak. 57,4 prosent av disse fikk tilbud om plass på førstevalget sitt.

20.august var fortsatt 16 958 kvalifiserte søkere med i opptaket, men stod uten studieplass.

Medisinstudiet i Oslo er fortsatt studiet med det høyeste opptakskravet. I år må søkerne til denne linjen, med oppstart på høsten, ha minst 68,5 karakterpoeng for å komme inn på den ordinære kvoten. For de med førstegangsvitnemål er poenggrensen 60,4.

Rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen oppstart høst er mest populært i år, målt i antall søkere som har dette som førstevalg, med hele 1771 søkere. Det betyr at de går forbi Universitetet i Oslo, som ved første søkerrunde i april så ut til å bli mest søkt av alle studier, men endte på andreplass med 1758 søkere etter at studentene har rangert om sine valg.

Norges Handelshøyskole følger hakk i hel, med 1712 søkere.Helsefag, IKT og lektor er studieretningene som har økt mest siden i fjor.

DN har samlet den nye statistikken fra Samordna opptak i en egen søketjeneste. Her kan du finne poenggrensene («karaktersnittet») og ventelistene for alle landets studier i årets opptak. Se nederst i saken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.