– Det akademiske nivået er høyt. Du må ha minst C i snitt for få gå siste året på bachelorgraden, sier Denise Dørum (21).
– Du kan ikke ta opp fag hvis du gjør det dårlig første gang heller – hvis du stryker får du prøve igjen, men den høyeste karakteren du kan få da er E, legger Oscar Moe (21) til.
DN møter Dørum og Moe sammen med medstudentene Fredrikke Nilsen og Marius Thorsen. De er hjemme i Norge på sommerferie, men studerer til vanlig ved University of St. Andrews i Skottland.
Nye rangeringer av universitetet deres får dem til å stusse – hvorfor har de ikke rett på tilleggsstipend, når St. Andrews danker ut toppuniversitetet Oxford i The Guardians nasjonale ranking?
Skolepengene ved St. Andrews er rundt 200.000 kroner i året. Siden universitetet ikke er på Lånekassens liste over institusjoner som kvalifiserer til ekstrastipend, går de glipp av over 72.000 kroner i årlig ekstrastipend. Dermed ender de med nær 290.000 mer i studielån etter endt bachelorgrad sammenlignet med dem som studerer ved institusjoner som kvalifiserer til ekstra studiestøtte.
– Skal bare dem som for eksempel kan få hjelp hjemmefra få muligheten til å studere her? spør Nilsen.
Mener systemet ikke fungerer
I 2016 avgjorde Kunnskapsdepartementet at systemet for å avgjøre hvem som har rett på tilleggsstipend skulle bli enklere.
Før ble listen over universiteter av særs høy kvalitet som gir rett på tilleggsstipend avgjort ut fra en rekke internasjonale og nasjonale rankinglister og rapporter. Nå brukes kun to store, internasjonale lister: The Times Higher Education World University Rankings og Academic Ranking of World Universities.
De 140 universitetene som samlet gjør det best på de to listene, kvalifiserer til mer stipend.
– Det er urettferdig når St. Andrews blir ranket høyere enn mange av universitetene på Lånekassens liste i nasjonal ranking, sier Dørum, og viser til The Guardians anerkjente britiske rankingliste.
Studentene reagerer på at det enklere systemet gjør at mindre universiteter ikke når opp.
– Slik det er nå får man tilleggsstipend ved universitetet i Edinburgh, fordi de er mye større. Men i nasjonal ranking gjør St. Andrews det mye bedre enn dem, sier Moe.
Enklere system
– Det perfekte systemet for å bestemme hvilke universiteter som kvalifiserer til tilleggsstipend er neppe mulig å finne, sier forsknings- og høyere utdannelsesminister Iselin Nybø (V).
Hun uttrykker forståelse for at studentene ved St. Andrews er misfornøyde med endringene i systemet.
– St. Andrews er et glimrende universitet, og det er veldig mange gode universiteter i verdens som du ikke får tilleggsstipend for. Det skyldes rett og slett at vi holder oss til to rankinglister for å gjøre systemet enklere, sier Nybø.
– Er det litt firkantet å bare holde seg til disse rankingene?
– Før var det også firkantet: da fikk man bare tilleggsstipend for universiteter i USA, Australia, Storbritannia og Canada. Nå åpner vi for alle steder i verden. Å bruke skjønn betyr ikke at det blir mer rettferdig.
Nybø påpeker at målet med en ny ordning også var å lage et gjennomsiktig system der studentene enkelt kunne forstå hvilke vurderinger som lå bak tilleggsstipend-listen.
– Det viktigste vi gjør er at vi gir studentene mulighet til å vite hva de går til når de søker. Mange veldig gode universiteter vil falle utenfor listen som gir tilleggsstipend, men vi har valgt et system som er enkelt og transparent, sier Nybø.
De fire norske studentene ved St. Andrews frykter at ordningen vil skape forskjeller i samfunnet hvis skolepenger skal hindre folk i å velge de beste universitetene.
– Det er klart man sitter igjen med ganske mye lån, og det er det nok mange som ikke kan ta seg råd til. Når skolen er så bra er det synd at flere ikke får muligheten til å studere der, sier Marius Thorsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.