Ifølge en pressemelding arbeides det nå med å innhente, undersøke og analysere teknisk informasjon fra UiT sine systemer i samarbeid med Uninett CERT.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Uninett CERT bistår i hendelseshåndteringen for å etablere en felles situasjonsforståelse.

Forholdet er anmeldt til politiet. I tillegg er Datatilsynet og Kunnskapsdepartementet varslet.

Iverksatt tiltak

– Datainnbruddet er en svært alvorlig hendelse som har høyeste prioritet hos oss. Vi samarbeider tett med myndighetene og Uninett for å få en oversikt over hendelsesforløpet og potensielt skadeomfang. Av hensyn til at forholdet er anmeldt og er under nærmere undersøkelser av politiet, kan vi ikke kommentere saken ytterligere, sier universitetsdirektør Jørgen Fossland i pressemeldingen.

Som følge av innbruddet har UiT iverksatt flere risikoreduserende og skadebegrensende tiltak.

– Norske myndigheter, herunder Stortinget, og flere kunnskapsinstitusjoner har opplevd datainnbrudd det siste året. Trusselbildet er krevende, og i likhet med alle innenfor privat og offentlig sektor, gjennomfører vi løpende risikovurderinger og iverksetter nødvendige tiltak for å styrke IT-sikkerheten, sier Fossland.

Blitt bedt om å endre passord

UiT-ansatte har fått beskjed om å endre passord som følge av angrepet, opplyser Fossland til Nordlys.

Natt til mandag ble Hurtigruten også utsatt for et storstilt dataangrep, tilsynelatende i form av et såkalt løsepengevirus.

– Hele Hurtigrutens globale IT-infrastruktur ser ut til å være påvirket, sa konserndirektør for IT, Ole-Marius Moe-Helgesen, i en pressemelding mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.