Nesten 40 prosent av alle som begynner på en bachelorgrad ved Universitetet i Bergen (UiB) fullfører aldri utdannelsen. Nå vil universitetet be alle som søker om å legge ved et motivasjonsbrev ved siden av karakterene de sender inn til Samordna Opptak i april. Målet er at færre faller fra.

– Det er viktig at studentene er bevisste på hvorfor nettopp det studiet de søker seg til er interessant og aktuelt for dem, og tenker gjennom hva de vil bruke det til etterpå, sier Oddrun Samdal, viserektor ved UiB, som jobber mye med frafallsproblematikk.

Planen er at alle søkere til universitetet må skrive rundt 200 ord for å kunne bli vurdert i opptaksprosessen.

Les også: Vil gi turbo-bonus til studenter og skoler

Skeptiske studenter

Oddrun Samdal, viserektor ved Universitetet i Bergen Foto:
Oddrun Samdal, viserektor ved Universitetet i Bergen Foto: (Foto: Leif Skaar/UiB)
– Vi vil i første omgang oppfordre til dette. I neste runde vil vi vurdere å gjøre det til et krav. Meningen er ikke at brevet i seg selv skal gi tilleggspoeng eller fratrekk, men sikre at søkerne tar et riktig valg. Klarer du ikke å skrive hvorfor du er motivert til et studium, er det kanskje ikke det du hverken vil eller skal studere, sier Samdal.

Leder Tommy Aarethun ved Studentparlamentet ved UiB er skeptisk til forslaget.

– Jeg tror ikke det er det viktigste tiltaket for å gjøre noe med frafallet. Det blir veldig mye byråkrati. Faren er at det blir veldig standardisert når det blir en så stor mengde. Det kan fungere bra på enkelte studier, men jeg er nok litt skeptisk til å ha det på alle studier, sier Aarethun.

Skal tas frem underveis

Samdal sier de ikke har alle detaljer på plass ennå, men at de vil bruke brevene til studentene som blir tatt opp som motivasjon og innspill til undervisningen.

Les også: Her er Norges dyreste og billigste studenter

– Er dere redde for å skremme bort søkere ved å kreve dette?

– Det er selvfølgelig en risiko vi løper. Derfor tenker vi at det innledningsvis er et prøveprosjekt, der vi tydeliggjør hvorfor vi etterspør det, sier Samdal.

– Blir det lavere frafall av et motivasjonsbrev?

– Motivasjon er en viktig drivkraft. Vi har god erfaring med motivasjonsbrev fra flere av masterprogrammene våre. Men det er klart det også er andre prosesser og krefter i sving når du går fra videregående med god tilrettelegging, servert middag, noen som vasker klærne dine – til å flytte hjemmefra og begynne på universitetet. Det er mye som påvirker frafallet, sier Samdal.

Skjerper kravene

For at skolene skal få innføre skjerpede opptakskrav på enkeltstudier kreves det egentlig forskriftsendring og en omstendelig behandling i Kunnskapsdepartementet.

Ifjor sommer åpnet imidlertid departementet for at skolene enklere kan teste ut ordningen i en periode før man eventuelt søker om å gjøre det permanent. Resultatet er at en del søkere møter strengere krav for å komme inn på studier til høsten.

Les også: Skjerper karakterkravene for studenter

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås var blant de første til å få grønt lys for en forsøksordning med høyere karakterkrav i engelsk til engelskspråklige bachelorprogram.

– Vi ser rett og slett at engelskkunnskapene er en skranke for studentene, de er for svake. Det påvirker gjennomføringsevnene deres, sa rektor Mari Sundli Tveit til DN ifjor høst.

Høgskolen i Oslo og Akershus vil prøve ut karakterkrav på minst tre i norsk for sykepleierstudenter og minst fire for journalistikk. Universitetene i Tromsø, Bergen og Oslo vil kreve mer fordypning i matematikk (R2) for de fleste studiene ved de matematisk-naturvitenskapelige fakultetene. Forslagene er fortsatt til behandling hos Kunnskapsdepartementet.

Les flere saker fra DN Talent:

Marie ble plutselig 40.000 kroner fattigere

De norske gründerne fant skistjernenes sponsor-smutthull

Liv (24) driver millionbedrift fra foreldrenes garasje(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.