Det er en av konklusjonene til en internasjonal ekspertgruppe som har evaluert Universitetet i Oslo (UiO). Uten å endre finansieringsmodellen for Norges eldste universitet, blir det ifølge ekspertgruppen, svært vanskelig å bli et ledende internasjonalt universitet, noe UiO har et uttalt mål om.

Hent inn penger fra private investorer

Gruppen mener at politiske føringer og øremerking av forskningspenger hemmer den akademiske utviklingen til norske universiteter. Den sentrale rollen som det norske Forskningsrådet har i norsk akademia er heller ikke til det gode for den frie forskningen, mener ekspertgruppen. For å bedre på klimaet for den frie forskning anbefaler derfor gruppen å hente inn penger fra private investorer, og også å seriøst vurdere å ta skolepenger.

Vil ikke ta betaling

Hverken rektor eller studentene synes skolepenger er en god idé. I en kronikk i Aftenposten skriver rektor Ole Petter Ottersen ved UiO at gratisprinsippet innenfor norsk utdanning er viktig. «Men blikket utenfra minner oss om at vi har andre forutsetninger enn mange av de institusjonene som jager etter talent og ressurser på det samme markedet som vi», skriver rektoren.

«Vi er glade for at rektor tar klar avstand fra innføring av skolepenger. Gratisprinsippet er en forutsetning for lik rett til utdanning,» skriver leder av Studentparlamentet ved UiO, Marianne Andenæs.

Ekspertgruppen ble ledet av den tidligere finske statsministeren Esko Aho. Resten av gruppen besto av blant annet to nobelprismottakere, litteraturprofessor Toril Moi, samt en håndfull andre akademisk fremragende professorer fra diverse eliteuniversiteter rundt i verden.

Les også: 

  Ramadan-rush til Londons luksusstrøk

Rabdomyolyse: Trente på seg livstruende diagnose

- Ikke sannsynlig med et rentekutt i september               (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.