For første gang har Universitetet i Oslo (UiO) kartlagt alle de åtte fakultetene i én felles kandidatundersøkelse.

Over 4500 studenter som ble ferdige med utdannelsen i 2011, 2012 og 2013 har blant annet svart på spørsmål om hvor lang tid de brukte på å få seg jobb.

Samlet sett viser undersøkelsen at 28 prosent av studentene fikk jobb før fullført utdannelse og ytterligere 26 prosent fikk jobb innen tre måneder etter at de fikk vitnemålet i hånden. I tillegg svarer 26 prosent av de fortsatte i en jobb de hadde før eller underveis i studiet.

Men det er store forskjeller mellom fagområdene:

Saken fortsetter under tabellen.

 

«Må velge yrkestittel selv»

Det var størst andel humaniorastudenter - 14 prosent - som brukte mer enn syv måneder på å komme seg ut i jobb.

- HF-fag er vagere enn mange andre fag. Det betyr at du må velge tittelen din selv, sier Carine Sveen Bjørnstad (29), som ble ferdig med mastergraden i Tyskland-studier på UiO i sommer. 

1. september begynte hun i et halvannet år langt vikariat som prosjektleder for fornybar energi hos Norsk-Tysk Handelskammer.

Les også: To av tre hopper av språkstudiene

Bjørnstad sier hun har prøvd å benytte seg av mulighetene universitetet har gitt henne, for å få praksis og kontakt med arbeidsgivere underveis i studiet.

– HF arrangerer årlig et arbeidslivsseminar, som jeg også deltok på. Der kom jeg i kontakt med Handelskammeret, som jeg fikk praksisplass hos mellom bachelor- og mastergraden. Det er er bare å bruke tid, dra på konferanser, tørre å mingle. Det verste som kan skje er jo bare at de tenker at du er en ung student, sier hun.

Under mastergraden tok hun også et prosjektsemester i utlandet. Da jobbet hun hos den norske ambassaden i Berlin.

Kombinerer språk og økonomi

Dekan Gro Bjørnerud Mo ved Humanistisk fakultet sier de «har tatt mange grep» for at studentene skal få mer kontakt med arbeidslivet gjennom studiet. Hun trekker frem at HF nå tilbyr praksisopphold på mange av studieprogrammene.

– Vi samarbeider dessuten med UD og norske virksomheter i utlandet, og mange HF-studenter har praksis i utlandet, sier hun.

Fra neste år vil de også gjøre sitt for at språkstudentene får en «dobbelkompetanse», slik NHO har etterpsurt.

– I 2015 lanserer vi et tilbud der HF-studenter med bachelor i India- Kina- og Japanstudier, får tilbud om praksisplass i utlandet, kombinert med at de tar businessemner hos internasjonale institusjoner vi samarbeider med, sier Bjørnerud Mo.

Mange fortsetter i «gammel» jobb

Mens 75 prosent av tannlegestudentene og 63 prosent av studentene på matematikk og naturvitenskapelige fag fikk jobb innen tre måneder etter endt utdannelse, fikk bare 37 prosent av studentene ved Humanistisk fakultet (HF) det samme.

Samtidig oppgir hele 36 prosent av humaniorastudentene at de fortsatte i en jobb de hadde før eller under utdannelsen. Det er den høyeste andelen av alle fagene.

Bjørnerud Mo forklarer dette med at de har mange lærere på videreutdannelse, og bachelorstudenter med lærerjobber ved siden av.

– Men ikke alle fortsetter i relevante jobber fra studietiden. Noen holder nok på et mindre relevant deltidsarbeid mens de leter etter en annen jobb, sier hun.

LES OGSÅ:

Tilliten til Norwegian har stupt

Vil vedde én milliard om strømprisene

Tesla flopper i Sverige