– En av mine fremste oppgaver vil bli å jobbe mot universitetsstatus for HiOA, selvfølgelig skal det bli et universitet!

Det sa Curt Rice til Dagens Næringsliv tirsdag. Klokken 16 tirsdag ble han formelt ansatt som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus - og tiltrer 1. august.

17 timer senere, klokken 9 onsdag morgen, fikk Rice grønt lys for planene om å bli universitet.

Da holdt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) pressekonferanse om den nye strukturen i høyere utdannelse.

Her ble det klart at regjeringen åpner for at høyskoler kan søke om «opprykk» til universitetsstatus.

Les mer om planen her: Minst åtte høyskoler forsvinner

Tiner opp

HiOA har i årevis kjempet for status som profesjonsuniversitet, men den nye regjeringen bestemte i regjeringserklæringen at muligheten for opprykk skulle fryses - inntil nå.

– Det blir ingen permafrost. Det kan tines opp, sa Røe Isaksen da han la frem hovedpunktene i den nye stortingsmeldingen om struktur onsdag.

– Det er gode nyheter. Universitetsstatus er det store prosjektet vårt, sier den ferske rektoren Rice til DN like etter pressekonferansen.

Han vil imidlertid ikke sette noen dato for når Oslo vil få to universiteter.

– Jeg har lært mye i prosessen for å bli ansatt som rektor, men må nok lære enda litt mer før jeg svarer på det, sier Rice.

Strengere krav

Selv om høyskoler nå får grønt lys til å søke om opprykk, varsler regjeringen strengere kriterier enn i dag for å bli universitet:

  • Høyskolene som vil bli universitet må dokumentere at de har minst 15 studenter per doktorgradsprogram over tid.
  • Skolene må dokumentere at minst to av doktorgradsprogrammene uteksaminerer i gjennomsnitt fem kandiater per år over en treårsperiode.
  • Skolen må kunne tilby doktorgradsutdannelse i fire fag alene (videreføring av dagens kriterium). Det nye er at utdannelsene må dekke faglige hovedområder.

– At de er mer tydelige på hva kriteriene er, er bare positivt. Det vil ikke endre vår mulighet til å bli universitet, sier Rice.

Høyskolen har rundt 16.000 studenter og over 1850 ansatte, og sikter seg inn mot å bli et såkalt profesjonsuniversitet.

– Vi blir ikke et nytt Universitetet i Oslo. Vi vil skille oss ved ut ved å fortsatt ha en profesjonsprofil, med arbeidslivsorientert utdannelse og forskning, sier Rice.

Kan bli fire nye universiteter

Også flere andre høyskoler kommer nå til å søke om å bli universitet. Tilsammen kan det bli fire nye universiteter i Norge:

Høgskolen i Bergen har universitetsambisjoner, i likhet med Høgskolen i Oslo og Akershus. Det samme har Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som slår seg sammen.

I tillegg snuser regjeringen på muligheten til å opprette et trede universitet i Oslo - et kunstuniversitet bestående av Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole. Skolene selv har så langt vært skeptiske.

Frykter annendivisjon

Høgskolen i Bergen-rektor Ole Gunnar Søgnen sa til DN tidligere i vinter at de frykter å stå igjen med svarteper i «annendivisjon» - en divisjon av store høyskoler, mens alle andre institusjoner blir universitet.

Rektorene ved Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Buskerud og Vestfold har allerede sagt at de ønsker seg universitetsstatus i belønning for å gjøre som Kunnskapsdepartementet ønsker - å slå seg sammen.

Ett av høyskolenes hoverargumentener er at status som universitet vil gi institusjonen lettere innpass hos internasjonale samarbeidspartnere.

– I dag lider vi internasjonalt ved å måtte kalle oss «university college». Det taper vi på i våre samarbeidsrelasjoner, sa Søgnen til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.