I år får 30 studenter studiestøtte fra Aker og Kjell Inge Røkkes stipend-stiftelse, Aker Scholarship – seks flere enn fjorårets kull. Både Sheheryar Zaidi (21) og Ingvild Comfort Hvinden (23) håper de kan bruke den sponsede utdannelsen til å bidra til fremtidens kreftforskning.

En varslet stipendiat

Zaidi visste allerede for tre år siden at han skulle søke om stipend av Røkke. Han gliser bredt når han blir påminnet artikkelen DN skrev om ham i 2015. Da skulle han begynne på en bachelorgrad ved Oxford.

– Det er jo veldig dyrt å studere der. Hadde jeg ikke fått stipend til mastergraden, hadde jeg nok måttet begynne å jobbe nå isteden. Jeg hadde i alle fall ikke kunnet ta en doktorgrad, jeg har mer enn nok lån allerede, sier Zaidi.

Den unge matematikkstudenten får stipend både til en mastergrad og en PhD ved det prestisjetunge universitetet i Oxford.

Sheheryar Zaidi vil bruke matte-studiene fra universitetet i Oxford til å finne nye, samfunnsnyttige måter å bruke matematikken på.
Sheheryar Zaidi vil bruke matte-studiene fra universitetet i Oxford til å finne nye, samfunnsnyttige måter å bruke matematikken på. (Foto: Gorm K. Gaare)

Bjørn Blindheim, daglig leder i stiftelsen, må også le når artikkelen blir nevnt.

– Ja, vi merket oss ham allerede da, det var veldig kult at han stakk hodet frem på den måten. Vi er glade for å ha ham med – han er et enormt matematisk talent som interesserer seg for hvordan han kan bruke talentet på en samfunnsnyttig måte. Det er det vi vil ha, sier Blindheim.

De to har diskutert mye for å komme frem til hva Oxford-studenten skulle bruke talentet sitt på.

– Det har vært like verdifullt som pengene, egentlig. Jeg er blitt utfordret til å tenke over hvordan matte kan brukes til ting jeg kanskje ikke var bevisst på fra før. Ting som kan ha en klar samfunnsnytte med en gang, sier Zaidi.

Vil bidra i kreft-puslespill

Studentene som får stipend av Aker har vidt forskjellige interessefelt. De får støtte til grader i alt fra finans til midtøstenstudier. Likevel går det an å finne felles interesser.

Sheheryar Zaidi og Ingvild Comfort Hvinden, som skal ta en doktorgrad i kjemi ved Oxford, sitter ved siden av hverandre i sofaen i Aker-lobbyen på Fornebu. Når de får spørsmål om hva de håper forskningen deres kan bidra til, penser samtalen dem i mellom raskt over på utfordringer og løsninger i kreftforskning – en samtale som fort går over hodet på en journalist uten realfagsutdannelse.

– På mitt felt genererer vi veldig mye data, uten at vi kanskje er spesialisert på hvordan man kan analysere dem systematisk. Det trengs mye tverrfaglig arbeid på området, så hvem vet, kanskje vi en dag kommer til å jobbe sammen, sier Hvinden og henvender seg til Zaidi.

Hun jobber med forskning på hvordan kreftceller utvikler seg. I fremtiden håper hun det kan føre til at man kan få mer persontilpasset og effektiv kreftbehandling, og dermed bidra med en bit i det hun refererer til som «kreft-puslespillet».

Zaidi, på sin side, er interessert i å bruke matematikkutdannelsen til å finne metoder for behandle data man til nå ikke har gode måter å analysere.

– For eksempel kan man analysere store mengder data for å finne den optimale dosen medisin til kreftpasienter, eller finne mer effektive måter å avdekke kreft på, sier Zaidi.

Ønsker flere kvinner

Stiftelse ønsker ikke å gå ut med søkertall, men Blindheim kan opplyse om at stadig flere sender søknad til dem. Gjennom stiftelsens tre leveår har Kjell Inge Røkke tilført stiftelsen 89 millioner kroner til stipender fra sitt selskap The Resource Group TRG as.

Stipendiatene må gjennom en lang prosess får å bli valgt ut. Først etter fire intervjurunder med noen av Norges ledende akademikere avgjør stiftelsen hvem de velger å satse på.

– Det var ganske intenst, men jeg var glad for at jeg gjorde det. Jeg tenkte at jeg hadde noe å bidra med, og at jeg tross alt ikke hadde noe å tape på å søke, sier Hvinden.

Et lite gledesrop unnslipper Blindheim – det er nettopp den holdningen han ønsker fra søkerne. For selv om søkertallene øker, kunne han gjerne sett at de var høyere, spesielt fra kvinner.

Daglig leder Bjørn Blindheim i Aker Scholarship ønsker seg flere søkere til stipendordningen, og håper spesielt flere kvinner vil søke.
Daglig leder Bjørn Blindheim i Aker Scholarship ønsker seg flere søkere til stipendordningen, og håper spesielt flere kvinner vil søke. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Nå har vi 40 prosent kvinnelige søkere, men vi ønsker like mange fra hvert kjønn. Jeg tror vi går glipp av mange gode søkere fordi de tror de ikke er helt gode nok, og kanskje tenker spesielt kvinner sånn. Det er noe vi er bevisste på å motvirke, sier Blindheim. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Møt generasjonen som utfordrer motebransjen innefra.
Nye norske modeller kommer i flere former og farger enn noen gang.
04:02
Publisert: