Etter mer enn ett år med etterforskning henla Økokrim onsdag siktelsen mot Westerdals Oslo ACT.

Siden mai 2016 har Økokrim etterforsket en mistanke om utbetaling av urettmessig statstilskudd til Westerdals på 34,8 millioner kroner, etter at Kunnskapsdepartementet anmeldte saken.

– Det har vært en grundig etterforskning av saken, og Økokrim har gjennomført en rekke avhør og gått gjennom store mengder dokumenter og korrespondanse, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

Rektor Tine B. Widerøe ved Westerdals er glad for at Økokrim har valgt å henlegge siktelsen.

– Det gjør at vi kan legge saken bak oss, og skape ro blant studenter og ansatte.

– Det har vært belastende for høyskolen og våre ansatte å ha denne saken hengende over oss, og vi ser frem til å legge den bak oss, sier Widerøe.

«I gang med integreringsarbeidet»

Westerdals fikk i mars nye eiere. Høyskolen Kristiana kjøpte høyskolen av Anthon B Nilsen Skoledrift as for 85 millioner kroner.

Administrerende direktør Solfrid Lind i Høyskolen Kristiania er også fornøyd med at Økokrim har henlagt saken.

– Det har vært en grundig prosess fra Økokrim sin side og som nye eiere er vi selvfølgelig glade for at vi nå kan legge denne saken bak oss, sier hun til DN.

Høyskolen Kristiana, som eies av Ernst G. Mortensen, er en privatskole med over 800 studenter, 300 ansatte og driftsinntekter på 450 millioner kroner. Westerdals Oslo ACT har 1800 studenter, 160 ansatte og en omsetning på 450 millioner kroner.

– Nå ser vi fremover og vier vår fulle oppmerksomhet til å bygge den nye høyskolen sammen, og er allerede godt i gang med integreringsarbeidet, sier Lind.

Inngikk forlik

Tidligere i juni gikk Westerdals inn i et forlik med Kunnskapsdepartementet. Forliket gikk ut på at skolen betaler tilbake 42 millioner kroner. Kravet fra departementet har tidligere vært på 84 millioner kroner.

Det var Anton B Nilsen-konsernet som eide Westerdals da de omstridte transaksjonene ble gjennomført. Kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i Anton B Nilsen sier at det er gledelig at saken nå er henlagt.

– Denne saken har vi opplevd veldig belastende. Vi har hele tiden vært av den oppfatning at de tillatelsene som forelå dekket de studiene vi tilbød. Vi har ikke vært enig med Kunnskapsdepartementets vurdering av saken og mener det er en riktig beslutning at saken nå er henlagt, sier Andresen

Økokrim opplyste onsdag at siktelsen mot Westerdals School of Communication vedrørende film- og tv-tilbudet er henlagt på grunn av bevisets stilling. Siktelsen mot Westerdals vedrørende utdannelseslinjene scenografi og event, samt tredje året av eksponeringsdesign, er henlagt etter en helhetsvurdering fordi foretaksstraff i denne saken ikke anses hensiktsmessig, opplyste Økokrim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.