Julie Sofie Pettersen (19) gikk ut av videregående med 63,2 poeng denne våren, og har med det sikret seg studieplass på honours-programmet ved Universitetet i Oslo. Honours-programmet er studiet med høyest poenggrense for førstegangssøkere, viser tallene fra Samordna opptak, som kom mandag.
DN møter henne utenfor Nortura i Sarpsborg, hvor 19-åringen har sommerjobb.
– Jeg ble veldig glad da meldingen om studieplass tikket inn. Det første jeg gjorde var å ringe rundt til familien, sier Pettersen.
Honours-programmet ved UiO er det første av sitt slag i Norge. Her tar studentene ti studiepoeng mer hvert år enn på et vanlig bachelorprogram. Studentene kan velge mellom tre ulike retninger: realfag, samfunnsvitenskap eller humaniora. Pettersen har valgt å gå innenfor realfag.
– Jeg gleder meg masse til å møte de andre jeg skal gå med. Det er et ganske høyt snitt for å komme inn, så jeg gleder meg til å jobbe sammen med de andre ambisiøse studentene, sier hun.
Flere kom inn på førstevalget
Pandemien bidro til at det i 2020 og 2021 var rekordmange søkere til høyere utdannelse.
I år er i imidlertid søkertallene tilbake til normalen, grunnet et godt arbeidsmarked og åpne grenser. Sammenlignet med i fjor har om lag 19.000 færre søkt høyere utdannelse, og samtidig har tallet planlagte studieplasser økt med 518 plasser.
I årets hovedopptak gjenspeiles nedgangen i søkere i antall tilbud om studieplasser, der det er en nedgang på 4,5 prosent. Unntaket er de lange profesjonsstudiene, som fremdeles er kjennetegnet av høy konkurranse om studieplassene blant de kvalifiserte søkerne. Her er poenggrensene økt ytterligere.
– Vi ser at det i år også er mange som søker seg til profesjonsstudier som medisin, psykologi og rettsvitenskap, og det resulterer i fortsatt stor konkurranse om disse plassene, sier Sveinung Skule, sjef i direktoratet for høyere utdannelse og kompetanse, i en pressemelding.
Tallene fra årets hovedopptak viser at 64.744 søkere har fått tilbud om studieplass på det som var deres førstevalg, mot 60.996 i fjor. Dette er en økning på 6,1 prosent, og det høyeste antallet på 17 år. Av totalt 121.198 kvalifiserte søkere er det ved årets opptak 15.982 søkere som står uten tilbud om studieplass etter hovedopptaket. Det utgjør 13,2 prosent av alle kvalifiserte søkere.
De utdannelsesområdene med størst økning i antall søkere som har fått tilbud sammenlignet med i fjor, er pedagogiske fag, med en økning på 231 flere søkere med tilbud, fulgt av jus, med en økning på 205 og helse- og omsorgsfag, med en økning på 887.
Kjønnsfordelingen i hovedopptaket er noe endret sammenlignet med i fjor, med en økning fra 60,2 prosent til 60,7 prosent kvinnelige søkere.
Tar ett år av gangen
Planen til Pettersen var egentlig å søke seg inn på medisinstudiet, slik flere av vennene har gjort, men i løpet de siste årene ble det klart at matematikk og fysikk var soleklare favoritter.
– Honours-programmet virker som det mest attraktive studiet på dette fagområdet. Jeg sammenlignet mye på nettet og deltok på åpen dag. Da fikk jeg et veldig positivt inntrykk, og det var det siste slaget, sier hun.
Nå er studentlivet like rundt hjørnet og Pettersen er klar til å flytte inn til storbyen. Når det gjelder hva hun skal jobbe med senere, er hun usikker.
– Jeg tar ett år av gangen. Tidligere viste jeg ikke at det var så mange interessante yrker innenfor realfagene. Jeg tenker å se hvilke fag jeg synes er spennende, og velge studieretning deretter. Planen er å gå videre til master etter hvert, legger hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.