Skolekonsernet Anthon B Nilsen betaler tilbake 105 millioner kroner som konsernet tok ut av høyskolen Westerdals Oslo ACT.

«Det er styrets vurdering at den situasjonen som er skapt av omfattende negativ omtale, er særdeles skadelig for studentene og høyskolens omdømme. Styret har derfor i dag besluttet å eliminere kapitaleffekten av de endringer som ble gjort i 2013», sier selskapet i en pressemelding mandag morgen.

Konsernet avviser at det har gjort noe ulovlig, og skriver videre at «midlene hele tiden har ligget i Anthon B Nilsens skolevirksomhet».

Styrker studentene

I praksis innebærer tilbakebetalingen at Westerdals Oslo ACT får 105 millioner kroner mer «på bok». 20 millioner kroner blir tilbakebetalt i kontanter, og 85 millioner kroner i gjeld blir slettet.

Dette får direkte konsekvenser for ti generasjoner fremtidige Westerdals-studenter. De neste ti årene skulle skolen betalt rundt 14 millioner kroner i året til eierne for å betjene gjelden til Anthon B Nilsen. Nå kan pengene i stedet brukes på å styrke studiekvaliteten.

– Dette er en stor seier for studentene og skolen, og viser at når vi jobber sammen får vi til gode løsninger, sier Olav Event, som er tillitsvalgt og leder for studentsamfunnet på Westerdals Oslo ACT.

Han satt i utvalget av studenter og ansatte som fredag krevde at eierne, skolekonsernet Anthon B Nilsen. fører alle midler tilbake til høyskolen.

– Det er særlig to ting som har bekymret mange, og det er mangel på plass og utstyr. Med pengene og den posisjonen vi har nå kan vi finne løsninger på dette, sier Event.

Rektor Bjørn Jarle Hanssen sier at høyskolen nå vil sette av øremerkede midler til umiddelbare utbedringsbehov, men vil ikke fortelle størrelsen på beløpet eller hvilke utbedringsbehov det er snakk om.

– Vi trenger tid til å gå gjennom alle tilbakemeldinger fra studenter. Ledelsen er også i gang med å kartlegge behovene i alle avdelinger. Pengene skal først og fremst sikre vår langsiktige økonomi og videre utvikling av skolen. Vi har år foran oss med viktige investeringer for å gjøre våre studier og studieforhold bedre, sier Hanssen.

Oppfølgingen fortsetter

Til tross for tilbakebetalingen venter en større oppvask etter det tidligere kunnskapsminister Gudmund Hernes har kalt «tidenes skoleskandale».

Når Anthon B Nilsen nå betaler tilbake pengene, stanser ikke myndighetenes oppfølging.

– Vi jobber fortsatt med å få svar på spørsmålene våre til Anthon B Nilsen. Når vi får svarene vil vi vurdere hva som blir neste skritt. Alle muligheter er fortsatt åpne, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Departementet var fredag i møte hos Økokrim.

– I utgangspunktet kommenterer vi ikke om vi etterforsker og når vi begynner å etterforske, men her tror jeg at jeg kan si at vi har fått en orientering fra Kunnskapsdepartementet, og avventer en ny tilbakemelding fra departementet, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle som leder bedrageri- og korrupsjonsteamet i Økokrim.

Både politikere og Riksrevisjonen er fortsatt kritiske til at KD har brukt svært lang tid på å forfølge saken, til tross for at Riksrevisjonen pekte på nettopp overskuddsoppbygging i Anthon B Nilsens skoler i en kritisk merknad til KD i 2013, rett før Røe Isaksen tok over som kunnskapsminister. KD varslet en «særskilt oppfølging» av skolene, men denne ble aldri iverksatt.

– I en sak der det skjer transaksjoner der det konkret er påpekt behov for oppfølging, hadde vi ventet at KD kom aktivt på banen i stedet for å sitte og vente på årsrapporter som ville komme nesten to år senere, sier ekspedisjonssjef Per Engeseth i Riksrevisjonen.

«Nedslående merknader»

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité venter på svar fra Røe Isaksen om han fulgte opp Riksrevisjonens merknader.

– Riksrevisjonen hadde svært nedslående merknader til KD i 2013, og en av dem gjaldt Anthon B Nilsen spesifikt. Da er det vårt anliggende å undersøke hvordan KD har gjort jobben sin, sier Jette F. Christensen.

Hun reagerer på at KD ikke tok initiativ til å få opplysninger om skolefusjonen før årsrapporten som kom nå i sommer.

– Det er lenge siden 2013. Vi er nødt til å få på det rene hva som har skjedd i KD. Det er ministerens ansvar å ta tak i saker som er viktige. Det er ministerens valg om han skal følge opp, og hva som er viktig nok, sier hun.

Kunnskapsminister Røe Isaksen sier Kontrollkomiteen vil få svar tirsdag.

– Der redegjør vi grundig for hvordan vi har fulgt opp Riksrevisjonens merknader, sier han.

– Måtte dere vente til i sommer med å følge opp fusjonen?

– Aksjesalget fikk vi informasjon om i 2014-rapporten, men Anthon B Nilsens fullstendige årsresultat og hele beskrivelsen av transaksjonen kom til oss i sommer. Vanlige rutiner er fulgt, men departementet kunne stilt flere spørsmål tidligere.

– Hvorfor ble det ikke fulgt opp særskilt?

– Saken ble aldri lagt bort. Departementet varslet Riksrevisjonen om at dette ville bli fulgt opp på vanlig måte, sier Røe Isaksen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.