Denne uken har studietilbudene tikket inn til norske studenter.

Thomas Myrseth (19) er blant de heldige som har fått positivt svar fra Samordna opptak: Til høsten begynner 19-åringen på sivilingeniørstudiet industriell økonomi og teknologiledelse, ofte omtalt som «indøk», ved Norges teknisk-vitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

– NTNU har det beste ryktet, og jeg har alltid ønsket å bli ingeniør. Studiet kombinerer økonomi og teknologi som er en spennende, sier Myrseth.
– NTNU har det beste ryktet, og jeg har alltid ønsket å bli ingeniør. Studiet kombinerer økonomi og teknologi som er en spennende, sier Myrseth. (Foto: Privat)

– NTNU har det beste ryktet, og jeg har alltid ønsket å bli ingeniør. Studiet kombinerer økonomi og teknologi, som er spennende. Jeg får sette meg inn i fag jeg brenner for, og slipper å bruke tid på fag som ikke interesserer meg, slik det er på videregående, sier Myrseth.

Med et karaktersnitt på 6,3 fra Nydalen videregående, var Myrseth trygg på at han ville komme inn på drømmestudiet. Industriell økonomi og teknologiledelse har over flere år vært blant studiene det er vanskeligst å komme inn på.

– Jeg hadde ordnet boplass i Trondheim allerede i mai. Det kom ikke som noen overraskelse da meldingen fra Samordna opptak tikket inn, sier han.

For sivilingeniørstudiet innen industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU er årets poenggrense for førstegangssøkere 61,9, mot 61,6 i fjor. Den fulle oversikten over studieopptakene vil først komme mandag 25. juli.

Lavere søkertall

Astrid Marie Jorde Sandsør, forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu), tror tendensene i årets søkertall indikerer endringer i utdannelsesvalg og -tilbud etter pandemien.

Nifu-forsker Astrid Marie Jorde Sandsør.
Nifu-forsker Astrid Marie Jorde Sandsør. (Foto: Presse)

– Alle utdannelsesområder har nedgang i søkere, men det er stor variasjon i hvor stor nedgangen er. Planlagte studieplasser er høyere enn tidligere år, så det er grunn til å forvente lavere poenggrenser på flere studier, selv om et nytt kull uten eksamen kan ha motsatt effekt, særlig i primærvitnemålskvoten, sier Sandsør.

Søkertallene til høyere utdannelse er mer tilbake til normalen. Det er rundt 19.000 færre søkere til høyere utdannelse i år enn i fjor, som var et rekordår.

Det tilbys flere studieplasser enn noen gang ved universiteter og høyskoler. Det er 62.191 planlagte studieplasser, som er 518 flere enn i fjor.

– Nedgangen er størst for søkere over 24 år. Lav ledighet og slutt på pandemi-permitteringene gir gode muligheter for å komme tilbake til eller få seg jobb, uten mer utdannelse. Mulighetene for friår eller å studere i utlandet kan være med på å redusere antall søkere også blant de yngste, sier hun.

– Ellers ser det ut som søkning til nettbaserte studier har økt, der særlig de nye nettbaserte tilbudene har fått mange søkere. I tillegg har deltidsstudier en mindre reduksjon i søkere enn tradisjonelle studier. Begge indikerer at utdanningsvalg og -tilbud etter pandemien er i endring, legger Sandsør til.

– Mer frihet

Thomas Myrseth er på ferie med familien i Den dominikanske republikk i Karibia, og venter spent på studietiden som begynner om snaue tre uker.

– Jeg gleder meg ekstremt mye til studiehverdagen. Det å kunne få mer frihet, og styre hverdagen selv blir bra. Jeg tror studiet treffer kjernen av det jeg brenner for, sier han.

Myrseth synes det er litt for tidlig å si nøyaktig hva han vil jobbe med etter studiene. Han tror han i løpet av studietiden vil kunne se nye områder som kan friste å jobbe med. Når flyttelasset skal nordover er han en av få i vennegjengen som drar til Trondheim.

– Noen skal gå medisin i Oslo, andre reiser til Bergen for å studere der. Det at vi alle har hatt gode karakterer gjennom videregående har vært en stor hjelp, det er noe man trenger. Jeg har aldri hatt som mål å bare ha seksere, men jeg hadde sett for meg at videregående skulle være mye mer brutalt og ble derfor lettet når jeg kom meg gjennom tre år uten å brenne meg ut, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.