150 784 personer har per 16. april 2020 søkt opptak til universiteter og høgskoler gjennom Samordna opptak. Dette er 12 052 flere søkere enn i 2019, det vil si en økning på 8,7 prosent.

Hver fjerde søker har helsefag som førstevalg. Sykepleierutdanningen har en økning i førstevalgsøkere på 5,8 prosent. Nesten hver tiende søker har sykepleierutdanning som førstevalg.

Det henter seg derfor kraftig inn fra nedgangen på 18,7 prosent i fjor. Profesjonsstudiene på medisin har en økning på 16,7 prosent.

– Helsevesenet står i frontlinjen i møte med den internasjonale pandemien. Det gleder meg å se at det viktige arbeidet alle ansatte i helse- og omsorgssektoren vår inspirerer så mange til å søke en helsefaglig utdanning. Vi trenger hver eneste en av dem, både nå og i tiårene som kommer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Den mest populære utdanningen er siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH), etterfulgt av jus på Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo. Sykepleierutdanningen ved Oslomet er det fjerde mest populære studiet.

Peker på koronakrisen

Asheim forklarer de rekordhøye søkertallene med koronakrisen Norge står midt oppi akkurat nå.

– Erfaringer fra tidligere kriser viser at flere ønske å utdanne seg når tidene er dårlige. Koronakrisen er ingen unntak. I år er det rekordmange søkere til høyere utdanning. Det er gode nyheter fordi Norge trenger godt utdannede folk i alle sektorer i årene som kommer, sier Asheim.

Den største økningen er i søkertallene er innenfor historiefag, mediefag, samfunnsfag og økonomisk-administrative fag. De har alle en oppgang på over 20 prosent. Landbruksstudier, IKT og realfag har også en markant oppgang.

Det er derimot ikke alle studieretninger som har økning i søkertallene. Politiutdanningen faller kraftig med 18,3 prosent, sammenligner med ifjor. Antallet førstevalgssøkere til skole- og barnehagerettede lærerutdanninger faller med 6,9 prosent.

– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor søknadstallene går ned, men jeg skal ikke legge skjul på at det gjør meg urolig. Vi vet at vi har behov for flere kvalifiserte lærere i norske klasserom, så jeg håper søkertallene tar seg opp til neste år, sier Asheim i pressemeldingen.

Her er årets mest populære studier:

Her er studiene med trangest nåløye (flest førstevalgssøkere per planlagte studieplass)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.