– Vi har fått mange henvendelser de siste ukene, hvor både fortvilte foreldre og studenter forteller om utfordringer ved en svak kronekurs. Noen forteller at de må avslutte eller endre på studie­planene sine, sier Ansa-leder Jakob Aure.

Én av dem er Lika Døhl Diouf (24). Hun skulle egentlig fortsette jusstudiene i London, men har bedt om utsettelse.

– Nå skal jeg jobbe og spare opp penger, mens jeg håper krone­kursen endrer seg, sier hun.

Da Diouf tok bachelor ved Kingston University i London fra 2011–2014, var ett pund verdt rundt ni kroner. Nå er den nær 13.

Det betyr at skolepengene på 14.800 pund, som kostet henne rundt 130.000 kroner da hun tok bachelor, nå er oppe i 182.000 kroner. En økning på 44 prosent.

– Når kronekursen er så svak, har jeg rett og slett ikke råd, sier Diouf.

Les også: Flokker til skoler med høyt frafall dnPlus (krever innlogging/betaling)

Fordeler og ulemper ved valutajustering

At skolepengene nå justeres etter valuta er imidlertid en fordel for studenter i Storbritannia.

Fra og med i sommer justerer nemlig Lånekassen støtten til skolepenger opp eller ned dersom forskjellen mellom kursen fra 1. april og gjennomsnittskursen i måneden før utbetalingsdagen, er større enn én prosent.

Valutajusteringen har imidlertid også ført til at flere USA-studenter har fått dobbel valutasmell.

Les også: Marie (20) ble plutselig 40.000 kroner fattigere

Takker nei til plassen

Daglig leder Kjetil Sandvoll i studieformidleren Study outside Norway (Sonor) sier en større andel søkere har takket nei til studieplass i år enn tidligere, og knytter dette til svak krone.

Den amerikanske ambassaden i Oslo utsteder derfor færre studentvisum.

– På grunn av den svake kronen forventer vi en liten nedgang i antall søkere til studier i USA, på lik linje med andre land, bekrefter Even Kvelland, utdanningsrådgiver ved ambassaden.

Les også: Betaler en halv mill. i året for å gå på Harvard

Reiser hjem igjen

Også Norge-Amerika Foreningen (NORAM) merker valuta­endringene.

– Jeg har hørt fra bachelor­studenter som har valgt å reise hjem etter ett år på grunn av at de ikke har råd til å studere i USA lenger, sier Mari Strømsvåg, leder for stipendprogrammene.

I 2014 ga California Lutheran University 15.000 dollar i stipend til norske studenter. I år har universitetet økt stipendet til 18.000 for å være attraktive. Skolen har mer enn 40 norske studenter. Kostnaden for å gå på universitetet økte med 25 prosent fra 15. august ifjor (6,15 kroner per dollar) til samme dato i år (8,20 per dollar). Skole­pengene isolert økte fra 227.000 kroner til 303.000 kroner.

Les også på DN.no/talent:

Emilie Stordalen: – Ingenting slår tipsene fra pappa

Denne skolen har egen Nav-avdeling

Droppet forelesninger, fikk toppkarakterer

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.