– Valutajustering av skolepengestøtte skulle være en seier for oss utenlandsstudenter, men det har ikke akkurat gjort situasjonen lettere for meg, sier Anna Nordnes Helgøy (22).

Hun starter i høst på siste året av sin bachelor i statsvitenskap ved University of Georgia. Hun tapte mer enn 30.000 kroner da hun måtte betale skolepenger rett etter kronefallet i vinter, og håpet Lånekassens nye ordning ville sikre henne og andre USA-studenter mot en ny valutasmell. På tross av at skolepengene har skutt i været som følge av den lave kronekursen, fikk hun i sommer nedjustert støtten til høstsemesteret fra Lånekassen.

Nye regler justerer støtten for endringer i kronekursen ut fra gjennomsnittskursen måneden før støtten utbetales. Da Helgøys støtte ble justert i juni, hadde kronen styrket seg og støtten ble justert ned med 2000 kroner. Da hun fikk pengene noen uker senere hadde derimot kronekursen svekket seg kraftig igjen. Dermed tapte hun dobbelt på Lånekassens nye valutajustering og satt igjen med en skolepengestøtte som var verdt over 500 dollar mindre enn støtten i det opprinnelige vedtaket fra Lånekassen. Med dagens valutakurs tilsvarer dette rundt 4500 kroner.

– Det er veldig surt. Noen tusen kroner høres ikke så mye ut, men for meg er det et helt månedsbudsjett.

Helgøy forteller at hun dette semesteret kommer til å sitte igjen med omtrent 6500 kroner etter å ha betalt skolepenger og husleie. Disse pengene skal dekke alt fra mat og strøm til internett og telefonregninger.

Mens hun betalte 162.000 norske kroner i skolepenger da hun startet på graden for tre år siden, vil hun med dagens dollarkurs måtte betale over 256.000 kroner.

– Jeg studerer ved et offentlig universitet og betaler veldig lite skolepenger sammenlignet med mange andre studenter i USA. Jeg skjønner ikke hvordan de får det til å gå rundt, sier hun.

Svak krone gir klasseskille

Skolepengene ligger likevel langt over Lånekassens maksgrense, og for å dekke inn den stadig voksende egenandelen, må Helgøy jobbe hele sommeren og gå løs på egen sparekonto. Hun har også måttet be foreldrene om hjelp.

– Jeg kunne ikke forutse hvor dyrt det skulle bli. Utenlandsstudenter er veldig sårbare for økonomiske svingninger vi ikke har noen kontroll over. Jeg er utrolig heldig som har kunnet få hjelp hjemmefra, men det er det ikke alle som har mulighet til.

Mens det lenge har vært billig å være nordmann i utlandet, er Helgøy bekymret for at en svekket krone på lang sikt kan føre til at utenlandsstudier blir reservert studenter med rike foreldre.

– Jeg er utrolig takknemlig for Lånekassen og mulighetene den har gitt meg, men om det fortsetter slik kan det utvikles et klasseskille i Norge mellom dem som har råd til å studere i USA og dem som ikke har det.

Avvik fra langvarig trend

Lånekassen er kjent med at USA-studenter kom uheldig ut av den nye ordningen i sommer, men mener valutajusteringen fungerer slik den skal.

– Svingninger fra en måned til neste kan få utslag som avviker fra mer langvarige trender, slik vi har sett i sommer. Mange USA-studenter har fått redusert utbetalingen i sommer fordi den norske kronen styrket seg mot dollaren mellom 1. april og gjennomsnittskursen fra juni, mens den har svekket seg hvis vi ser på en lengre tidsperiode. Dette er utslag som følger med en slik ordning, forteller Solbjørg Sørensen, underdirektør i Lånekassen.

Sørensen understreker også at ordningen kun er ment for å skjerme studenter fra store valutasvingninger mellom tildeling av støtte og utbetaling av pengene.

– Vi har stor forståelse for at mange studenter i utlandet opplever det som vanskelig når pengene ikke strekker til på grunn av valutakursutviklingen. Vi erfarer at noen har hatt forventninger om at den nye ordningen skulle kompensere for at den norske kronen over en lengre tidsperiode har svekket seg i forhold til andre valutaer, men slik er det ikke, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.