– Folk tror dette er en veldig skitten jobb og at vi jobber nede i kloakken og sånt. Men det er ikke slik i det hele tatt, sier rørleggermester og daglig leder Christopher Skogstad Messiha i Sandvika Rørleggerbedrift as.
Han beskriver en mer attraktiv hverdag med jobber på Oslos beste vestkant. Her skjer installering av spa-anlegg i kjellere jevnlig og begge lærlingene hans er for tiden på jobb ved Norefjell for å få på plass sanitære- og varmeløsninger i «et palass av en hytte».
Rørleggermesteren mener yrket hans har fått et ufortjent dårlig rykte.
– Rør og elektro er blant de mest varierende og tekniske fagene du kan jobbe med. Det er grunnsteinen til alt praktisk arbeid. Ingeniører er også yrkesfag, sier Messhia, et kjent fjes for dem som ser på tv-programmet «Superoppusserne» på Tv3
Han trekker frem at lønnen i bransjen er god, på rundt en halv million som nyutdannet, i tillegg til at du gjerne slipper å ta opp studielån.
– Jeg er ikke overrasket over at folk studerer, men yrkesfag er et studium hvor du jobber samtidig som du lærer og får betalt. Flere bør velge det – uavhengig om de er skoleleie eller skoleglade. Faget er for alle, mener han.
Tall fra Utdanningsdirektoratet viste tirsdag at andelen elever som velger yrkesfag på videregående skole har økt noe fra 2016 til 2017.
48 prosent har søkt seg til yrkesfag fra høsten av, mot 47 prosent i fjor. 52 prosent av årets elever har søkt på et studieforberedende utdannelsesprogram.
«Et skifte»
Størst er pågangen til helse- og oppvekstfag med en økning i søkermassen på fire prosent sammenlignet med i fjor. Antall søkere til bygg- og anleggsteknikk fortsetter også å øke.
Forskningssjef Nils Martin Stølen i Statistisk sentralbyrå (SSB) mener søkertallene tyder på at norske elever lytter til rådene fra SSB.
– Det at vi nå ser ut til å få et skifte ved at flere velger utdannelse innen helsefag og fagutdannelse rettet inn mot bygg- og anleggsvirksomhet, er tegn på at ungdommen responderer og bidrar til at ubalansene ikke blir så store som vi i utgangspunktet har sagt, sier han.
Fremskrivningene fra SSB viser at de fleste typer håndverkere vil kunne finne jobb relativt uproblematisk i fremtiden, men at det innenfor enkelte bransjer, deriblant økonomi og administrasjon og samfunnsfag, utdannes for mange i forhold til behovet.
– Det forårsaker at det kan bli hard konkurranse om de mest relevante jobbene her, sier Stølen.
Bedre rykte
En undersøkelse utført av Norstat for Rørentreprenørene Norge tyder på at yrkesfagene er i ferd med å få et bedre rykte.
35 prosent av de spurte mener yrkesfag har fått høyere status, mot 32 prosent i 2015. 11 prosent mener at yrkesfag har fått et dårligere rykte i 2017, mens 15 prosent mente det samme for to år siden.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener undersøkelsen viser at det nytter å drive langsiktig påvirkningsarbeid.
– Næringslivet har vært veldig «på» for å snakke om mulighetene ved yrkesfag, behovet for fagbrevkompetanse, karrieremuligheter og at man i enkelte bransjer har tatt en skikkelig lærlingdugnad, sier han.
... men fortsatt lavere status
Undersøkelsen viser imidlertid også at de fleste fortsatt opplever at familie, venner, kolleger og bekjente mener de praktiske yrkesfagene har lavere status enn studiespesialiserende fag.
Åtte prosent mente yrkesfag hadde «mye lavere status» enn studiespesialiserende i 2015, mot seks prosent i 2017. 24 prosent mener yrkesfagene har «litt lavere status» nå, mot 39 prosent i 2015.
– Jeg vet at familie og venner er de som påvirker elevene mest, og jeg tror det henger igjen fra gammelt av da det var «finere» å ha akademiske yrker, sier kunnskapsministeren, som har satt seg mål om å fjerne disse fordommene.
– Det er masse som gjenstår, men én av de tingene som henger igjen en del steder er at du må «bruke» karakterene dine. Ergo må du ta studieforberedende og en akademisk utdannelse, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.