I dag er det overvekt av menn i 33 av 45 forskjellige spesialiseringer for leger. Blant legene som nå utdanner seg til spesialister er det imidlertid kvinneflertall i 30 av de 45 fagene.

Kvinneandelen i legeyrket har over lengre tid vært økende, og ved siste opptak var 71 prosent av de nye medisinstudentene i Norge kvinner. Dermed inntar også flere kvinner mannsdominerte spesialiseringer.

Ifølge tall Dagens Medisin har innhentet fra Legeforeningen, er kvinnene i klar frammarsj innenfor de aller fleste spesialiseringer. Selv innen nevrokirurgi, som tradisjonelt har vært et «gubbefag», er det i dag nesten like mange kvinner som menn som spesialiserer seg.

Leder i Yngre legers forening, Christer Mjåset, er fornøyd med utviklingen.

– Jeg tror legeyrket har veldig godt av å få inn flere kvinner, og at alle generelt er tjent med en jevn kjønnsbalanse. Det støttes også av forskning, som viser at arbeidstakere trives best på arbeidsplasser med jevn fordeling mellom kjønnene.

Les også: Overlege Olaug Villanger, leder av Norsk kirurgisk forening: – Sykehusene styres av «gutta boys» dnPlus (DN+)

Innenfor fagene torakskirurgi, ortopedisk kirurgi og karkirurgi er kvinneandelen blant leger i spesialisering fortsatt på rundt 30 prosent eller mindre, mens den innenfor barne- og ungdomspsykiatri, medisinsk genetikk og fødselshjelp og kvinnesykdommer er på over 80 prosent.

Les også:
Rousseff kjemper for sitt politiske liv i Brasil

Asia i dag: Kinesisk handel stuper  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Det er lenge siden markedet har vært så bra
– Det er lenge siden markedet har vært så bra
Bård Eker viser tre biler i Genève. Samlet har de over 4000 (!) hestekrefter.
02:04
Publisert: