Kampen om kaffekundene har strammet seg til etterhvert som flere utenlandske kjeder har etablert seg i Norge. Den svenske kjeden Wayne’s coffee har på få år vokst til å bli en av Norges største kaffekjeder med sine utsalgssteder. Så langt har det vært alt annet enn gullkantet for Selvaag-familien og de andre eierne.

14 mill. i underskudd

I Norge er det selskapet Pacamara drift som sitter med rettighetene til Wayne’s coffee. Ifjor måtte Pacamara drift bokføre et underskudd på 13,9 millioner kroner før skatt, mens salgsinntektene var på 50,6 millioner kroner. Med andre ord: En krone rant ut for hver fjerde krone som kom inn.

Styreleder Ole Kahrs mener at Wayne’s er over halvveis i prosessen med å skape en langsiktig og bære kraftig plattform.

– 2014 var et år som var preget både av økt konkurranse og at det var bygningsarbeider og renovering som påvirket resultatet for noen kafeer. I tillegg har vi brukt mye tid på å bedre struktur og driftsmodell til egeneide og franchiseforhandlere.

13 måneders frist

I årsberetningen til Pacamara drift fremkommer det at eierne garanterer for driften frem til neste høst:

«Tross et negativt resultat, har eierselskapet garantert selskapet tilstrekkelig nok kontantmidler for positiv likviditet i de neste 13 månedene fra og med årsberetningen signeres» .

– Dette er i hovedsak regnskapsmessig. Eierne er trygge på konseptet og har uttalt at de gjennomgående er langsiktige. Dette konseptet har de tro på.

Kahrs opplyser at det ikke er noen konkrete diskusjoner om ny eiersammensetning.

Selskapet er eid Selvaag-familien (70 prosent), det svenske selskapet Wayne og Margareta’s coffee (22 prosent) og Otium (8 prosent) gjennom holdingselskapet Pacamera.

Holdingselskapet gjorde ifjor avskrivinger på 26,8 millioner kroner.

– Dette er en regnskapsmessig opprydning etter at det har vært gjort grep finansielt og operasjonelt for å være godt rigget for videre vekst.

Flere nyåpninger

Den høye etableringstakten i kaffemarkedet har gjort at flere av kjedene har bokført tap de siste årene. Unntaket er Kaffebrenneriet.

Wayne’s coffee har ambisjoner å vokse både i regionene de er tilstede i dag og i nye områder.

– Vi er trygge i troen på at markedet vil vokse med en til dels sterk vekst. Vi er med på den veksten og vil ta vår andel.

Dårlig lønnsomhet i enkelte avdelinger gjør at noen utsalgssteder er lagt ned, men ekspansjonsstrategien står ved lag.

– Nettverket skal vokse. Wayne’s skal opp, sier Kahrs.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.