Da et 20-tall politifolk slo til mot nattklubben Escape i Vika en vårnatt i 2012, ble det avdekket at en 16-åring ruset på kokain hadde rollen som partyfikser. Stort bedre var ikke tilstandene bak bardisken og i de indre gemakker på klubben.

Ifølge dommen i Oslo tingrett var det ikke ført regnskap i klubben i det hele tatt. Først når kemneren med politiets beskyttelse fikk tilgang til kassasystemet, fikk myndighetene et innblikk i pengestrømmen.

De fire kameratene bak klubben sto alle tiltalt for falsk forklaring til offentlig myndighet.

Kameratgjengen rakk bare å drive ett års tid før den koordinerte aksjonen mellom blant annet kemner og politi i «Operasjon brukket nese» satte en stopper for driften.

Slet med vandel

Retten finner det bevist at de fire personene oppga usanne opplysninger om vandel da de søkte Næringsetaten om løyve til drift og alkoholservering i nattklubben. En 29-åring ble av de ansatte i nattklubben utpekt som den reelle sjefen for klubben, men han hadde ikke vandelen i orden, kommer det frem av dommen. Det var hans ustraffede, 34-årige storebror som frontet de formelle vervene som daglig leder og styreleder.

– Jeg er altmuligmann her. Jeg hjelper broren min. Jeg er på en måte driftsansvarlig og følger opp at alt går, forklarte 29-åringen til DN etter at politiet hadde stoppet musikken under aksjonen i 2012.

Det var likevel lillebroren som håndterte kontantene, og dagsoppgjøret ble gjort bak lukkede dører, ifølge en ansatt som vitnet.

Nå er den yngste av de to brødrene, som retten mener drev klubben, dømt til 30 dagers fengsel hvorav 15 dager betinget.

– Klienten min er ikke enig i måten han blir fremstilt i avgjørelsen, sier forsvarer Patrick Neumann.

Storebroren, som frontet selskapet, må også stå til rette for manglende regnskapsføring og er dømt til 45 dagers fengsel hvorav 15 dager er betinget. Forsvarer Truls Johannesen ønsker ikke å kommentere dommen utover at en anke nå vurderes.

SLO TIL. Et 20-tall politifolk slo til mot nattklubben Escape i Vika i 2012 og tok med seg kassarullen og kontanter.
SLO TIL. Et 20-tall politifolk slo til mot nattklubben Escape i Vika i 2012 og tok med seg kassarullen og kontanter.

Avviser bakmannsrolle

DN har tidligere omtalt at Finans­tilsynet trakk godkjennelsen til nattklubbens revisor etter en kontroll. Revisoren levde av å kontrollere andres regnskap, men leverte selv hverken selv­angivelse eller regnskap i tide.

De fire kameratene har operert med flere ulike eierbrøker. Utad fremsto en profilert partyfikser som eier.

Partyfikseren, som kalte seg club manager, er nå dømt til fengsel i 24 dager hvorav ti er gjort betinget.

– Min klient er på ingen måte en bakmann. Han hadde et håp om å kunne kjøpe seg inn i bedriften, men det fikk han dessverre ikke anledning til å gjøre, sier festfikserens forsvarer John M. Hammervoll.

Den fjerde kameraten, en mann på 31 år, var oppført med en eierandel på 25 prosent i aksjeeier­boken. Han er dømt til fengsel i 30 dager hvorav 15 dager er betinget.

– Min klient er ikke enig i avgjørelsen i dommen, og han har ennå ikke tatt endelig ­stilling til om dommen skal ankes, sier 31-åringens forsvarer Martin Holst-Olsen.

Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.