Meningsmålingene har vist det i månedsvis. Når stemmene i morgen telles opp for europavalget, kan Europaparlamentet med drøyt 700 medlemmer få opp mot 200 representanter som etter norsk målestokk ligger til høyre for Frp.

En del av de nye folkevalgte har holdninger som ellers i Europa gikk brått av mote 8. mai 1945.

De har to ting til felles: De er mot EU, og de er mot innvandrere, særlig innvandrere som er mørkere i huden enn dem selv og spesielt innvandrere som holder seg til islam. Deres største innvending mot EU er at unionen lar folk krysse grensene fritt, og slipper inn altfor mange afrikanere, asiater og arabere.

Problemene vil oppstå når seieren er feiret, og den skal omsettes i praktisk politikk.

For fem år siden ble to representanter for høyreekstreme British National Party (BNP) innvalgt i Europaparlamentet. Det skapte sjokkbølger, over en million briter hadde stemt på partiet. Formannen Nick Griffin var en mann som hadde sagt at «Det er en utbredt oppfatning at seks millioner jøder ble gasset under Holocaust. En gang var det en utbredt oppfatning at jorden er flat».

Et halvt år senere opptro Griffin på BBC-programmet «Question Time». Han kom svært dårlig fra forestillingen og siden har det gått jevnt nedover. Blant de brennsikre spådommene før årets valg var at BNP ikke ville bli gjenvalgt. Symbolsk nok gikk Griffin personlig konkurs i vinter, tross den rommelige lønnen fra Europaparlamentet.

Høyrepopulistene har flere problemer. Et av dem er indre sprik.

Ta de to som kan bli kjernen i den nye ytre-høyre alliansen, nederlandske Geert Wilders Frihetsparti og franske Marine Le Pens Front National.

Le Pen er, som de fleste franske politikere, proteksjonistisk av legning, bare enda mer. Wilders har bakgrunn som liberal frihandelstilhenger.

Wilders mener det er en nederlandsk verdi å forsvare homofiles rettigheter, det er en av grunnene til at han misliker islam. Hans kristenkonservative alliansepartnere mener omtrent det samme om homofile rettigheter som de mener om sharialover.

Wilders er Israel-venn. Front National flørtet lenge med antisemittismen, det er en hovedgrunn til at UKIP-sjef Nigel Farage ikke kan tenke seg å gå med i den nye partigrupperingen.

Ifølge den nederlandske tv-stasjonen NOS har høyrepopulistene som nå vil slå seg sammen stemt likt i Europaparlamentet i rundt 50 prosent av alle avstemninger i perioden 2009-2014, mens stemmesammenfallet for de etablerte partigruppene var på 90 prosent.

Neste problem er europapolitikkens svar på Fremskrittspartiets bygdetullinger. Det er mange av dem, og nå får de posisjoner der de vil bli sett og hørt. De har en tendens til å si dumme ting, veldig dumme ting. Wilders snublet selv i valgkampen, da han lovet massedeportasjon av nordafrikanere fra Nederland, det hørtes ihvertfall slik ut. UKIP-sjef Farage har vært nødt til å bortforklare partimedlemmers ganske utilslørte rasisme på nettet. Sverigedemokratenes Marie Stensby var lite heldig da hun ønsket at sultestreikende asylsøkere skulle sulte ihjel. Pappa og partigründer Jean Marie Le Pen forklarte denne uken at et skikkelig ebola-utbrudd i Afrika kan dempe innvandringspresset på Europa. Det vil komme mer, garantert, og vil være en belastning på en allerede skjør allianse.

Problem tre er skandalepotensialet. Høyrepopulistene misliker EU, men ser ut til å like de økonomiske godene som følger med jobben i Europaparlamentet. De har vært overmåte kreative i å kreve kompensasjon for dette og hint – og å ansette koner og elskerinner som personlige assistenter – på europeiske skattebetaleres regning.

Eller, som journalister med skjult kamera har avslørt, som flittig brukere av rutinen «sign in and sod off». Europaparlamentarikerene får oppmøtehonorar på 300 euro, godt over 2000 kroner, hver dag de orker å stille på jobben. Kameraene fanget et liten kø ved innsjekkingsskranken fredag morgen av representanter med ferdigpakkede kofferter som registrerte oppmøte – før de satte seg i drosjen ut til Zaventem, flyplassen i Brussel, for å ta helgefri. Og ja: Weekend-pendlingen til hjemlandet er også betalt av parlamentet. Skandalene vil komme, det er ganske skråsikkert det også.

Så det er lite å tjene hvis man vedder på nedtur for høyrepopulistene etter valget på søndag – eller kanskje før. Nederlenderne stemte på torsdag og ifølge valgdagsmålingene fikk Wilders parti 12,2 prosents oppslutning – langt dårligere enn meningsmålerne hadde spådd.

Nedsmeltingen kan ha begynt allerede. Det går i det minste an å håpe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.