For Høyre er økonomisk ansvarlig politikk en ryggmargsrefleks vi aldri går bort ifra.

Svar til bekymret velger på Høyres Facebook-side under valgkampen 2013

I valgkampen ifjor var det litt uklart nøyaktig hvor den økonomiske ansvarligheten i Høyre sitter. Men det skulle ikke være noen tvil om at den var der.

«Vi kommer ikke til å sitte i en regjering som fører en uansvarlig politikk. Det er en del av ryggmargen vår at vi passer på bedriftene, familieøkonomien og passer på at renten er lav», sa Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg rett før stortingsvalget.

Noen måneder tidligere sa hun:

«Høyre er ryggraden i ansvarlig pengebruk.»

Om ansvarligheten lå i ryggraden eller i ryggmargen var kanskje ikke så nøye. Poenget var at Solberg måtte forsikre om at den økonomiske styringen ville være i trygge hender selv med Fremskrittspartiet i regjering.

«En ansvarlig økonomisk politikk kommer vi aldri til å forhandle vekk,» sa Solberg.

Hvordan er det gått? Jo, ved hver korsvei siden Solberg tok over, har regjeringen tappet ut litt ekstra fra Oljefondet. I november ifjor hentet Solberg ut 3,9 milliarder ekstra i tilleggsproposisjonen om statsbudsjettet 2014. En måned senere tok hun ut 900 millioner kroner i nysalderingen av statsbudsjettet for 2013 og brukte drøyt halvparten på å sanere bompengegjeld. Nysalderingen skal ikke være en ekstra budsjettbehandling. Men Solberg gjorde den til det likevel.

I mai helte Solberg på med 1,9 milliarder kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett. Og i budsjettforslaget for 2015 økes oljepengebruken med 17,3 milliarder kroner.

Joda, Solberg holder seg godt innenfor handlingsregelen. Regjeringen vil bruke tre prosent av Oljefondet. Egentlig var planen å ligge enda litt lavere – på 2,8 prosent. Men i siste sving gikk Solberg med på Fremskrittspartiets ønske om å jekke det opp to små hakk.

Høyres ryggrad er nå mer et sugerør inn i Oljefondet. Hver anledning brukes til å hente ut litt mer. Hver oppjusterte prognose er en unnskyldning for økt pengebruk, ikke en anledning som brukes til å holde litt igjen.

Hun går dessuten på tvers av det som en gang var Høyres egen handlingsregel. Partiet hadde et prinsipp om at det offentliges pengebruk ikke skulle vokse mer enn økonomien. For et borgerlig parti er det et ganske naturlig prinsipp. Staten skal ikke bli stadig større. Det private fortjener også plass. Forrige gang Høyre satt i regjering – i Bondevik 2-regjeringen – fikk Høyre prinsippet inn i den politiske samarbeidserklæringen.

I statsbudsjettet for neste år bryter Solberg dette gamle Høyre-prinsippet. Den underliggende utgiftsveksten – som det heter på finansdepartementalsk – er på 2,3 prosent, mens norsk økonomi er anslått å vokse med to prosent. Historiens blåeste regjering legger opp til at staten skal ta enda større plass.

Dette er ikke Fremskrittspartiets skyld. Ansvaret må Solberg ta selv. Det var hun som lovet at hun ikke skulle forhandle bort en ansvarlig økonomisk politikk. Problemet er de forventningene hun selv har skapt. I valgkampen lovet hun skattelettelser. Men hun lovet samtidig enda mer enn de rødgrønne til både helsevesen, skole og samferdsel. Det blir ikke lett å få til alt på en gang.

Høyre har strevd med det samme før. Overforbruket av oljepenger målt mot handlingsregelen har aldri vært større enn da Per-Kristian Foss var finansminister.

Venstre og Kristelig Folkeparti kritiserer regjeringen for at den er for raus med oljepengene. Men ingen kan forvente at regjeringens to samarbeidspartnere i Stortinget skal ta ansvaret for å bremse pengebruken. For opposisjonspartiene er det nær umulig å bruke mindre penger enn det Finansdepartementet har sagt er greit.

Derfor er det regjeringens sure oppgave å definere hva ansvarlighet er. Handlingsregelen er dessuten en fleksibel regel. Tolkningsrommet er på milliarder av kroner. Når Solberg har falt for fristelsen fire ganger på et snaut år, bør flere enn økonomiprofessor Ragnar Torvik ved NTNU, som i DN igår kalte det «veikt», bli litt bekymret.

Det er kanskje ikke så mye hver gang. Men tendensen er klar: Den blå regjeringen unner seg litt ekstra hver gang anledningen byr seg. Det blir noe godt til kaffen hver kveld.

I lengden er det slik staten legger på seg av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.